BOBKOVÁ, Markéta a Svatava NUNVÁŘOVÁ. Význam turistických místních poplatků ve venkovských horských střediscích cestovního ruchu. Online. In Fakulta regionálního rozvoje a mezinárodních studií. Region v rozvoji společnosti 2017. Brno: Mendelova univerzita, 2017, s. 67-77. ISBN 978-80-7509-548-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Význam turistických místních poplatků ve venkovských horských střediscích cestovního ruchu
Název anglicky The importance of tourist local taxes in rural mountain tourism regions
Autoři BOBKOVÁ, Markéta (203 Česká republika, garant, domácí) a Svatava NUNVÁŘOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Brno, Region v rozvoji společnosti 2017, od s. 67-77, 11 s. 2017.
Nakladatel Mendelova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50701 Cultural and economic geography
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14560/17:00100081
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-7509-548-0
Klíčová slova česky Cestovní ruch; ekonomický přínos; horská střediska; místní poplatky; venkov
Klíčová slova anglicky Tourism; economic benefit; mountain regions; local taxes; mountain regions; rural area
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Markéta Novotná, Ph.D., učo 349165. Změněno: 28. 3. 2018 18:44.
Anotace
Horskou krajinu lze považovat za jednu z nejatraktivnějších oblastí pro rozvoj cestovního ruchu, neboť disponuje příznivými přírodními podmínkami. Vzhledem k velkému podílu potenciálních rekreačních ploch je v horských oblastech soustředěna téměř jedna třetina všech lůžek. Cílem předloženého článku je proto specifikovat dopady cestovního ruchu ve vybraných horských obcích venkovského typu v České republice a názorně poukázat na jeho ekonomický přínos. Tyto aspekty budou posuzovány v případových studiích na základě analýzy dvou položek daňových příjmů, a to poplatku za lázeňský nebo rekreační pobyt a poplatku z ubytovací kapacity. Budou hledány souvislosti mezi výší příjmů obcí z cestovního ruchu a investičními aktivitami obcí ve vztahu k cestovnímu ruchu. Příspěvek navíc v diskuzi zmiňuje některé nedostatky, které znemožňují přesné vyčíslení ekonomických přínosů cestovního ruchu. Z toho důvodu navrhuje například změny rozpočtové skladby. Dále příspěvek upozorňuje na fakt, že poplatky generované turistickou aktivitou nebývají často reinvestovány do oblasti cestovního ruchu a na zmírňování jeho negativních dopadů. Jako příklad dobré praxe v tomto ohledu uvádí rakouský model financování.
Anotace anglicky
The mountain landscape is considered to be one of the most attractive areas for tourism development because of its favourable natural conditions. Due to the large share of the potential recreation areas, there are almost one-third of all beds concentrated in mountain areas. Therefore, the aim of this paper is to specify the impacts of tourism in selected mountain municipalities of rural type in the Czech Republic and to illustrate its economic benefits. These aspects will be assessed in case studies on the basis of an analysis of two items of tax revenue; namely from accommodation capacity and spa or recreation capacity. The links between tax revenue and municipal investment activities in relation to tourism will be sought. In addition to this, the paper mentions some shortcomings that make it impossible to quantify the economic benefits of tourism more accurately. For this reason, it proposes changes to the budget structure. It also points out that the fees generated by tourist activity are not often reinvested appropriately. As an example of good practice the Austrian financing model is mentioned.
Návaznosti
MUNI/A/1041/2015, interní kód MUNázev: Sekundární zdroje dat pro hodnocení ekonomického významu cestovního ruchu v regionech (Akronym: REGIS)
Investor: Masarykova univerzita, Sekundární zdroje dat pro hodnocení ekonomického významu cestovního ruchu v regionech, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 20:00