AL NAGGAR, Yahya, Garry Paul CODLING a John P. GIESY. Human dietary intake and hazard characterization for residues of neonicotinoides and organophosphorus pesticides in Egyptian honey. Toxicological and Environmental Chemistry. ABINGDON: TAYLOR AND FRANCIS LTD, roč. 99, 9-10, s. 1397-1408. ISSN 0277-2248. doi:10.1080/02772248.2017.1384828. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Human dietary intake and hazard characterization for residues of neonicotinoides and organophosphorus pesticides in Egyptian honey
Autoři AL NAGGAR, Yahya (818 Egypt), Garry Paul CODLING (826 Velká Británie a Severní Irsko, garant, domácí) a John P. GIESY (124 Kanada).
Vydání Toxicological and Environmental Chemistry, ABINGDON, TAYLOR AND FRANCIS LTD, 2017, 0277-2248.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10511 Environmental sciences
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 0.972
Kód RIV RIV/00216224:14310/17:00100206
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1080/02772248.2017.1384828
UT WoS 000417587800009
Klíčová slova anglicky Pesticides; honey; hazard index; mixture risk assessment
Štítky NZ, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Nicole Zrilić, učo 240776. Změněno: 4. 4. 2018 14:50.
Anotace
In two recently published reports, hazards posed by dietary exposure to organophosphate and neonicotinoid plant protection products on the European honey bee (Apis mellifera L.) in Egypt were investigated. Using concentrations reported in those studies, an assessment of hazards posed by these two classes of insecticides to humans due to consumption of Egyptian honey from the Nile Delta during both spring and summer was performed. Twenty-eight compounds including metabolites were assessed for exposure of adult Egyptians based on the best- and worst-case scenarios. Even for the worst-case scenario, exposure to these two classes of pesticides in honey was 15-fold less than hazard index value of 1.0 for adverse effects on humans. Based upon this analysis, people exposed to these insecticides through consumption of honey products would be unlikely to exhibit adverse health outcomes.
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 00:17