POJSLOVÁ, Blanka. Hodnocení a výuka produktivních dovedností – spojené nádoby. In Výuka a testování produktivních dovedností v cizích jazycích včetně češtiny pro cizince, Ústav odborné a jazykové přípravy, UK, Poděbrady. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hodnocení a výuka produktivních dovedností – spojené nádoby
Název česky Hodnocení a výuka produktivních dovedností – spojené nádoby
Název anglicky Assessing and teaching productive skills
Autoři POJSLOVÁ, Blanka (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Výuka a testování produktivních dovedností v cizích jazycích včetně češtiny pro cizince, Ústav odborné a jazykové přípravy, UK, Poděbrady, 2017.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/17:00100239
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky hodnocení; užitečnost testu; produktivní řečové dovednosti
Klíčová slova anglicky assessment; test usefullness; productive skills
Změnil Změnila: Dana Nesnídalová, učo 831. Změněno: 27. 3. 2018 13:20.
Anotace
Rostoucí důraz na rozvoj produktivních řečových dovedností ve výuce s sebou přináší i potřebu tyto řečové dovednosti testovat a hodnotit. Pokud se pak jedná o test vysoké důležitosti, vzrůstá i význam standardizace procesu testování a hodnocení těchto dovedností. Příspěvek se zaměří na standardizaci procesu testování a hodnocení produktivních dovedností v kontextu terciárního vzdělávání. Pokusí se přitom ukázat propojenost tohoto procesu s výukou a s rolí vyučujících, kteří v něm zaujímají duální roli – roli učitele a roli tvůrce testových úloh, hodnotících škál a v neposlední řádě i hodnotitelů produktivních dovedností. Tento proces bude nahlížen v kontextu výuky a hodnocení odborného a akademického jazyka na Centru jazykového vzdělávání Masarykovy univerzity v Brně, konkrétně jeho Oddělení na Ekonomicko-správní fakultě.
Anotace anglicky
The presentation aims to present a standardisation process of assessing productive skills of a high-stake exam at the tertiary level and its impact on teaching. The standardisation process involves test specification and task development for assessing writing of ESP and EAP together with raters´ training and benchmarking process in the context and within the constraints of the given testing situation. The presentation also focuses on a mutual interdependence of the standardisation process and teaching in the context where instructors have a dual role of testers-raters and teachers.
Návaznosti
MUNI/A/1277/2016, interní kód MUNázev: Výzkum učení a vyučování cizím jazykům (Akronym: AKTEV VI.)
Investor: Masarykova univerzita, Výzkum učení a vyučování cizím jazykům, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 3. 7. 2024 09:37