KUBĚNSKÝ, Petr. Podmínky a předpoklady narativní analýzy v larpu. AntropoWebzin. AntropoWeb, 2017, Neuveden, 3-4, s. 113-121. ISSN 1801-8807.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Podmínky a předpoklady narativní analýzy v larpu
Název anglicky Conditions and Presumptions of Narrative Analysis in larp
Autoři KUBĚNSKÝ, Petr (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání AntropoWebzin, AntropoWeb, 2017, 1801-8807.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60206 Specific literatures
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/17:00100322
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky larp; narration; analysis; narrativity; performance; participative arts
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Mgr. Zuzana Urválková, Ph.D., učo 6750. Změněno: 18. 4. 2018 13:58.
Anotace
Studie se pokouší vytvořit systematický model narativní analýzy prestrukturovaného larpu. Problematičnost aplikace naratologické perspektivy však naráží na pojetí larpu jako díla dematerializovaného, tedy vznikajícího až s živým provedením v improvizované interakci participantů. Východiskem tohoto problému je co nejpřesnější rozlišení mezi narativní a performativní úrovní obsahu larpového média, tedy mezi množinou „stabilního“ a „potenciálního“. Stěžejní část textu je proto věnována otázce, co je v larpu narativem, respektive jaké jsou nutné podmínky jeho konstituce. Vzhledem k nestabilní, procesuální povaze prvků vyprávění se ukazuje, že badatel musí pro účely analýzy pracovat s perspektivou množiny implikovaných či modelových účastníků. Tuto figuru chápu jako reprezentativní vzorek publika, který se chová adekvátně k autorským strategiím, které stanovují ideální průběh děje, a právě ona se stává měřítkem, dle něhož určujeme v konkrétním díle hranici mezi narativem a performativem. Každá larpová hra má zároveň ještě třetí rovinu, kterou tvoří vrstva korektivů. Ty se manifestují v podobě předherních instrukcí a pravidel či diegetickými i nediegetickými zásahy do průběhu děje a zajišťují předpokládaný průběh vyprávění – čím větší je jejich závaznost a četnost, tím větší je i podíl narativní složky.
Anotace anglicky
This paper attempts to create a systematic model of narrative analysis of the pre-structured larp. The problematic nature of applying the narratological perspective resides in the interpretation of larp as a dematerialized work, which is created only with a live rendition by the participants and their improvised interaction. The solution to this problem is a precise differentiation between the narrative and the performative level of the content of the larp medium: between the sets of „stable“ and „potential“. The main part of the text is therefore the examination of what is the narrative in a larp or more precisely, what are the necessary conditions of its constitution. Given the unstable and processual nature of narrative elements, it becomes apparent that the researcher has to consider the perspective of a group of implied or model participants. This term could constitute a representative sample of the audience that acts correspondingly to authorial strategies which outline the ideal progress of the story. Model participant becomes the measure we can use to find the border between the narrative and the performative. Simultaneously, each larp game has a third level: a layer of correctives. These are manifested as instructions and rules (given to participants before the play) or diegetic and non-diegetic interventions in the development of the plot. They ensure the expected course of the narration – the bigger their binding and frequency, the bigger is the proportion of narrative component.
Návaznosti
MUNI/A/1171/2016, interní kód MUNázev: Studentská odborná činnost v rámci studia české literatury a interkulturní studií 2017 (Akronym: SOČČLIS)
Investor: Masarykova univerzita, Studentská odborná činnost v rámci studia české literatury a interkulturní studií 2017, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 22. 5. 2024 02:10