STARÝ, Martin a Andrea TÓTHOVÁ. První výsledky fylogenetické analýzy podčeledi Limnophilinae (Limoniidae). In Zoologické dny 2018, 2018. 2018. ISBN 978-80-87189-24-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název První výsledky fylogenetické analýzy podčeledi Limnophilinae (Limoniidae)
Název česky První výsledky fylogenetické analýzy podčeledi Limnophilinae (Limoniidae)
Název anglicky First results of phylogenetic analysis of subfamily Limnophilinae (Limoniidae)
Autoři STARÝ, Martin (203 Česká republika, garant, domácí) a Andrea TÓTHOVÁ (703 Slovensko, domácí).
Vydání Zoologické dny 2018, 2018. 2018.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10616 Entomology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/18:00102458
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-87189-24-5
Klíčová slova česky Diptera; Limoniidae; Limnophilinae; fylogenetická analýza; molekulární znaky
Klíčová slova anglicky Diptera; Limoniidae; Limnophilinae; phylogenetic analysis; molecular markers
Změnil Změnila: RNDr. Andrea Špalek Tóthová, Ph.D., učo 75909. Změněno: 27. 3. 2018 14:51.
Anotace
Čeleď Limoniidae zahrnuje celosvětově asi deset a půl tisíce druhů. Společně s čeleděmi Cylindrotomidae, Pediciidae, Tipulidae a Trichoceridae je součástí infrařádu Tipulomorpha. Samotná čeleď Limoniidae se momentálně rozčleňuje do čtyř podčeledí, Dactylolabinae, Limnophilinae, Chioneinae a Limoniinae. Takto je tomu alespoň u evropských autorů, severoameričtí autoři totiž považují čeleď Limoniidae pouze za podčeleď. Limoniidae jsou dvoukřídlí „tiplicovitého“ vzhledu, s dlouhými úzkými křídly a dlouhýma nohama, jejichž larvy i imága se typicky vyskytují na vlhkých stanovištích prakticky po celém světě. Velikost dospělců je poměrně různorodá, od 2 mm do 3 cm. Cílem práce je popsat za pomoci molekulárně genetických a morfologických znaků fylogenetické vztahy vybraných rodů v rámci podčeledi Limnophilinae. Převážně bychom se chtěli zaměřit na otázku monofýlie této podčeledi, kterou zpochybňuje několik prací z poslední doby. Provedeme fylogenetickou analýzu za použití molekulárně-genetických a morfologických znaků, založených především na mitochondriálních (12S, 16S, COIa, COIb a cytB) a jaderných (18S, 28S, ITS2, white, wingless , CAD) genech. Největší úspěšnost jsme zatím zaznamenali s markery 12S a 16S. Nyní tedy shromažďujeme data u ostatních molekulárně-genetických markerů.
Anotace anglicky
Family Limoniidae includes over 10,000 species. Together with families Cylindrotomidae, Pediciidae, Tipulidae, and Trichoceridae belongs to infraorder Tipulomorpha. European authors divide the family into four subfamilies (Dactylolabinae, Limnophilinae, Chioneinae, and Limoniinae), while North American authors consider family Limoniidae as the subfamily of Tipulidae. Limoniid crane flies have slender body with long and narrow wings and long legs, resembling crane flies. Both their larvae and adults typically occur in moist environments, all around the world. The size of adults ranges from mere 2 mm to 3 cm. The aim of this study is to reconstruct phylogenetic relations between selected genera of subfamily Limnophilinae, using multigene approach. The main focus is the question of the monophyly of this subfamily that has been challenged in several recent studies.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 03:26