MUTHOVÁ, Nikoleta a Beáta MIKUŠOVÁ MERIČKOVÁ. Využitie alternatívnych mechanizmov pri financovaní kolektívnych statkov. Ekonomika a spoločnosť. Banská Bystrica: Vydavateľstvo Univerzity Mateja Bela – Belianum, 2017, roč. 18, č. 2, s. 43-51. ISSN 1335-7069.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Využitie alternatívnych mechanizmov pri financovaní kolektívnych statkov
Název česky Využití alternativních mechanismů při financování kolektivních statků
Název anglicky Using Alternative Mechanisms to Finance Public Goods
Autoři MUTHOVÁ, Nikoleta (703 Slovensko) a Beáta MIKUŠOVÁ MERIČKOVÁ (703 Slovensko, domácí).
Vydání Ekonomika a spoločnosť, Banská Bystrica, Vydavateľstvo Univerzity Mateja Bela – Belianum, 2017, 1335-7069.
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50201 Economic Theory
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/17:00095611
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova česky Aukce; Crowdfunding; Experiment; Loterie; kolektivní statky
Klíčová slova anglicky auction; crowdfunding; experiment; lotteries; public goods
Změnil Změnila: prof. Ing. Beáta Mikušová Meričková, PhD., učo 103321. Změněno: 23. 4. 2018 11:42.
Anotace
Prerozdelenie zdrojov v ekonomike v prospech poskytovania kolektívnych statkov nesie určitý stupeň neefektívnosti (Downsonov model politického cyklu, problém cyklického výberu, logovanie, racionálna neznalosť a iné). Táto neefektívnosť môže byť znížená zavedením alternatívnych spôsobov zabezpečenia kolektívnych statkov, keď ľudia nie sú vedení k spolupráci len na základe finančných dôvodov, ale aj na základe spoločenských alebo behaviorálnych motívov. Cieľom práce je analyzovať alternatívne mechanizmy financovania kolektívnych statkov založené na dobrovoľných príspevkoch jednotlivcov a na základe výsledkov vlastného ekonomického experimentu posúdiť, či tieto mechanizmy vedú k zvýšeniu ochoty dobrovoľne prispievať na kolktívne statky. Predpokladáme, že existujú mechanizmy na zvýšenie miery dobrovoľlných príspevkov na kolektívne statky. Táto miera dobrovoľných príspevkov závisí aj od vnímaného rizika z pohľadu spotrebiteľa, od warm-gloe efektu a od sociálneho postavenia jednotlivca.
Anotace česky
Přemístění zdrojů v ekonomice ve prospěch poskytování veřejných statků nese určitý stupeň neúčinnosti (Downsonův model politického cyklu, problém cyklické volby, logování, racionální nevědomost a další). Tuto neúčinnost lze snížit zavedením alternativních způsobů zajištění veřejných statků, kdy lidé nejsou vedeni k spolupráci pouze na základě finančních motivů, ale také na základě společenských nebo behaviorálních motivů. Cílem práce je analyzovat alternativní mechanismy financování veřejných statků založené na dobrovolné platbě spotřebitelů a na základě výsledků vlastního ekonomického experimentu posoudit, zda tyto mechanismy vedou k větší ochotě dobrovolně platit za veřejné statky . Předpokládáme, že existují mechanismy, které zvyšují míru dobrovolné platby za veřejné statky. Tato míra dobrovolné platby je také závislá na vnímaném riziku z pohledu spotřebitele, na warm-glow efektu a sociálním postavení jednotlivce.
Anotace anglicky
The reallocation of resources in the economy in favor of the provision of public goods carries a certain degree of inefficiency (Downson's model of the political cycle, the problem of cyclical choice, log-rolling, rational ignorance and others). This inefficiency can be reduced by introducing alternative ways of securing public goods, when people are not led to cooperate solely on the basis of financial motives but also on social or behavioral motives. The aim of the paper is to analyse alternative mechanisms for the financing of public goods based on voluntary consumer payment and, on the basis of the results of own economic experiment, to assess whether these mechanisms lead to an increased willingness to voluntarily pay for public goods. We assume that there are mechanism that increase the rate of voluntary payment for public goods. This rate of voluntary payment is also dependent on perceived risk from the consumer's point of view, the warm-glow effect and the social position of the individual.
Návaznosti
GA16-13119S, projekt VaVNázev: Řízení výkonnosti ve veřejné správě - teorie vs. praxe v České republice a v jiných zemích střední a východní Evropy (Akronym: Řízení výkonnosti ve veřejné správě)
Investor: Grantová agentura ČR, Řízení výkonnosti ve veřejné správě - teorie vs. praxe v České republice a v jiných zemích střední a východní Evropy
VytisknoutZobrazeno: 20. 8. 2024 06:42