PODĚBRADSKÁ, Radana a Lucie MACHOVÁ. Syndrom karpálního tunelu v kontextu funkčních poruch pohybového systému. Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie. Praha: Ambit Media, a.s., 2018, roč. 81, č. 2, s. 174-179. ISSN 1210-7859. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.14735/amcsnn2018174.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Syndrom karpálního tunelu v kontextu funkčních poruch pohybového systému
Název česky Syndrom karpálního tunelu v kontextu funkčních poruch pohybového systému
Název anglicky Carpal tunnel syndrome within the context of functional disorders of the musculoskeletal system
Autoři PODĚBRADSKÁ, Radana (203 Česká republika, garant, domácí) a Lucie MACHOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, Praha, Ambit Media, a.s. 2018, 1210-7859.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30305 Occupational health
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Webové stránky časopisu
Impakt faktor Impact factor: 0.355
Kód RIV RIV/00216224:14510/18:00102537
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
Doi http://dx.doi.org/10.14735/amcsnn2018174
UT WoS 000429472600013
Klíčová slova česky syndrom karpálního tunelu; funkční poruchy pohybového systém; rehabilitace; komplexní kineziologický rozbor
Klíčová slova anglicky carpal tunnel syndrome; functional disorders of the musculoskeletal system; rehabilitation; complex kinesiology analysis
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Pavlína Roučová, DiS., učo 169540. Změněno: 25. 4. 2019 14:40.
Anotace
Syndrom karpálního tunelu shrnuje soubor příznaků, které jsou projevem hypertenze v karpálním tunelu. Příčina hypertenze v karpálním je obvykle multifaktoriální a může zahrnovat jak strukturální, tak funkční etiologii. Zatím co strukturální příčiny jsou dobře popsány, funkční poruchy pohybového systému, manifestující se v oblasti zápěstí jako syndrom karpálního tunelu jsou často opomíjeny. Nejčastějším řešením syndromu karpálního tunelu je operační protětí ligamentum carpi transversum. Takový zákrok sice vede k ústupu klinických potíží v oblasti zápěstí, nicméně nemusí vyřešit funkční podíl etiologie syndromu karpálního tunelu. Funkční porucha pohybového systému pak může generalizovat a manifestovat se v jiné části pohybového systému. Komplexní terapie syndromu karpálního tunelu by proto mohla, v indikovaných případech, zahrnovat také komplexní kineziologický rozbor, který je součástí vyšetření fyzioterapeutem, k posouzení funkčního podílu etiologie syndromu karpálního tunelu a vedla tak nejen k eliminaci klinického vyjádření poruchy v oblasti zápěstí, ale k eliminaci příčiny poruchy v pohybovém systému jako celku. Fyzioterapie má své místo jak u pacientů indikovaných k operačnímu zákroku, tak v pooperační péči s ohledem na komplexní řešení tohoto onemocnění. Článek přehledně shrnuje funkční etiologii poruch pohybového systému a možnosti fyzioterapie u syndromu karpálního tunelu.
Anotace anglicky
The carpal tunnel syndrome summarizes a set of signs manifesting the tunnel hypertension in the carpal tunnel. The cause of the tunnel hypertension is usually multifactorial, and it may include both structural and functional etiology. While the structural causes are well described, functional disorders of the musculoskeletal system, manifesting themselves in the area of the wrist as a carpal tunnel syndrome, are often neglected. The carpal tunnel syndrome is often resolved via surgical cutting of ligamentum carpi transversum. Such intervention does, on one hand, bring about the regress of clinical problems in the area of the wrist, but it does not necessarily resolve the functional segment of the carpal tunnel syndrome etiology. The functional disorder of the musculoskeletal system may then become generalized, and it may eventually manifest itself in another part of the musculoskeletal system. A complex therapy of the carpal tunnel syndrome should therefore, in indicated cases, also include a complex kinesiology analysis, which is a part of the examination by physiotherapist, to assess the functional segment of the carpal tunnel syndrome etiology, leading therefore not only to the elimination of the clinical expression of the disorder in the area of the wrist, but also to the elimination of the cause of the disorder in the musculoskeletal system as a whole. Physiotherapy is suitable both in patients indicated for surgery, and in post-surgical care with respect to a complex solution of this disease. The article brings a clear summary of the functional etiology of musculoskeletal system disorders and different options of physiotherapy in case of the carpal tunnel syndrome.
VytisknoutZobrazeno: 18. 8. 2024 11:32