BIELAKOVÁ, Katarína a Hana MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ. Závratě a pády jako častá symptomatologie kardiovaskulárního postižení ve vyšším věku. Kardiologická revue - Interní medicína. Praha: Ambit Media, a.s., roč. 20, č. 1, s. 44-46. ISSN 1212-4540. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Závratě a pády jako častá symptomatologie kardiovaskulárního postižení ve vyšším věku
Název anglicky Dizziness and falls as a common symp tomatology of cardiovascular disease in older age
Autoři BIELAKOVÁ, Katarína (703 Slovensko, garant, domácí) a Hana MATĚJOVSKÁ KUBEŠOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Kardiologická revue - Interní medicína, Praha, Ambit Media, a.s. 2018, 1212-4540.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30227 Geriatrics and gerontology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/18:00102861
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky Balance; Dizziness; Falls; Geriatric patient; Risk factors
Štítky EL OK, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 14. 2. 2019 16:23.
Anotace
Závratě a instabilita se svými hlavními důsledky - pády - stává velkým problémem zdravotnictví. Přibližně 30 % lidí starších 65 let a 50 % lidí starších 80 let každý rok utrpí pád. Riziko pádů a závažné poranění, které následkem pádů vznikají, se zvyšují s věkem, nicméně pády nejsou nevyhnutelným důsledkem stárnutí. Pády jsou spojeny se zvyšující se morbiditou a mortalitou, nárůstem ekonomických nákladů na zdravotnictví a je to jedna z příčin umístnění seniora do zařízení dlouhodobé péče. Toto téma úzce souvisí s demografickou prognózou v České republice, která předpokládá postupný nárůst počtu starších lidí, a právě proto je na místě jí věnovat patřičnou pozornost. Efektivní léčení vyžaduje multidisciplinární přístup.
Anotace anglicky
Dizziness and instability with major consequences-falls are becoming a major problem in health care. Approximately 30% of people older than 65 years of age and 50% of people older than 80 years of age suffer a fall each year. The risk of falls and resulting serious injury increases with age, although they are not an unavoidable consequence of aging. Falls are associated with increased morbidity and mortality, increasing the economic costs of health care and are among the reasons for placement in senior long-term care. This issue is closely linked with the demographic projections in the Czech Republic, which assume a gradual increase in the number of elderly people, and that is why it must be given due attention. Effective treatment requires a multidisciplinary approach.
Návaznosti
MUNI/A/1012/2017, interní kód MUNázev: Bezpečnost terapie multimorbidních seniorů II (Akronym: BETEMUS II)
Investor: Masarykova univerzita, Bezpečnost terapie multimorbidních seniorů II, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 14:06