BOBR, Ladislav a Gustav NOVOTNÝ. Percepce sakrální a duchovní krajiny na Ústecku. In Klímová, V., Žítek, V. (eds.). 21th International Colloquium on Regional Sciences. Conference Proceedings. Brno: Masarykova univerzita, 2018, s. 586-594. ISBN 978-80-210-8969-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Percepce sakrální a duchovní krajiny na Ústecku
Název česky Percepce sakrální a duchovní krajiny na Ústecku
Název anglicky Sacral and Spiritual Landscape Perception in Ústecký Region
Autoři BOBR, Ladislav (203 Česká republika) a Gustav NOVOTNÝ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, 21th International Colloquium on Regional Sciences. Conference Proceedings, od s. 586-594, 9 s. 2018.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50701 Cultural and economic geography
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Kód RIV RIV/00216224:14560/18:00103116
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-210-8969-3
Klíčová slova česky sakrální krajina; percepce; Ústecký kraj
Klíčová slova anglicky sacral landscape; perception; Ústecký Region
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: RNDr. Mgr. Gustav Novotný, Ph.D., učo 216332. Změněno: 25. 6. 2018 14:03.
Anotace
Příspěvek se zaměřuje na duchovní vnímání sakrální krajiny v Ústí nad Labem a v Ústeckém kraji, tedy v oblastech, které jsou dlouhodobě řazeny mezi nejméně religiózní v rámci České republiky. Cílem je zhodnocení percepce krajiny očima mladých osob v Ústeckém kraji - se zaměřením na jejich duchovní představy a preference související s konkrétními místy. Text diskutuje tři hlavní, navzájem propojená témata týkající se percepce krajiny v Ústeckém kraji. Prvním tématem je sakrální krajina spojená s vnímáním duchovních a osobně důležitých míst, dále je řešena percepce krajiny v rámci konceptu scénických silnic a třetím cílem je přiblížení vnímání sakrálních a duchovních prvků krajiny, jako jsou kostely, kaple, lesy, vyvýšená místa v krajině, ale i pietní místa sloužící jako památníky obětem dopravních nehod. Bylo využito dotazníkového šetření, které zkoumá duchovní postoje mladých osob studujících geografii v Ústí nad Labem. Výsledky přibližují duchovní postoje vůči konkrétním místům za splnění podmínky velmi nízké deklarované religiozity a přinášejí přehled míst a pocitů s nimi spojenými. Výsledky zároveň poukazují na specifické a relativně výrazné duchovní vnímání určitých krajinných prvků mladými lidmi působícími v Ústeckém kraji.
Anotace anglicky
The contribution strives to study the spiritual perception of the sacral landscape in Ústí nad Labem and Ústecký Region, i.e. in those areas which are ranked among the least religious within the Czech Republic. The aim of the article is to explore the landscape perception from the viewpoint of young people in Ústecký Region – with the focus on their spiritual imagery and preferences related to concrete places. The paper discusses three main interrelated topics, which are linked with the landscape perception in Ústecký Region. The first theme is the sacral landscape associated with the perception of spiritual and personally important places; then the perception of the landscape through the concept of scenic roads; third aim is to approximate the perception of sacral and spiritual elements of the landscape such as churches, chapels, forests, elevated places in the landscape and roadside memorials. A questionnaire survey has been used to explore the spiritual attitudes of young people studying geography in Ústí nad Labem. The results point out the specific spiritual attitudes toward specific places assuming the condition of very low declared religiosity and provide an overview of the places and feelings associated with them. The results also point to the specific and relatively significant spiritual perception of certain landscape elements by young people which act in the Ústecký Region.
VytisknoutZobrazeno: 21. 5. 2024 09:33