KROUPA, Jiří. Miloš Stehlík, historik umění v památkové péči (předmluva). In Míchalová, Zdeňka. Kam kráčíš, památková péče? První. Brno: Barrister et Principal Publishing, 2018, s. 11-20, 20 s. Výbor statí. ISBN 978-80-7485-158-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Miloš Stehlík, historik umění v památkové péči (předmluva).
Název anglicky Miloš Stehlík, an Art historian in preservation of monuments (preface).
Autoři KROUPA, Jiří.
Vydání První. Brno, Kam kráčíš, památková péče? od s. 11-20, 20 s. Výbor statí. 2018.
Nakladatel Barrister et Principal Publishing
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60400 6.4 Arts
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-7485-158-2
Klíčová slova česky Miloš Stehlík; památková péče
Klíčová slova anglicky Miloš Stehlík; preservation of monuments
Změnil Změnil: doc. Mgr. Ondřej Jakubec, Ph.D., učo 108186. Změněno: 14. 4. 2019 14:37.
Anotace
Určitými základními a opakujícími se pojmy přístupu Miloše Stehlíka k památce a její ochraně jsou slova o "památkářském nadání", o "etice v památkové péči" či o !místě památkového objektu jako součásti duchovního světa dnešního člověka". V těchto slovech se koncentruje Stehlíkova znalost všech dosavadních výkladů památkové péče i jeho nezaměnitelná zkušenost s praktickými kroky resttaurování-konzervování uměleckých děl. V předmluvě k jeho vybraným statím jsou probírány kontexty těchto přístupů.
Anotace anglicky
Certain basic and recurring concepts of Miloš Stehlíks approach to the monument and its protection are the words about "talent in monument protection", about "ethics in monument care" or about "the place of a monumental object as part of the spiritual world of todays human being". In these words, Stehliks knowledge of all existing interpretations of heritage care and his unmistakable experience with the practical steps of restauration-conservation of works of art is concentrated. The preface to his selected papaers discusses the contexts of these approaches.
Návaznosti
GB14-36521G, projekt VaVNázev: Centrum pro transdisciplinární výzkum kulturních fenoménů ve středoevropských dějinách: obraz, komunikace, jednání
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 01:57