FRIŠAUFOVÁ, Magda a Markéta GEREGOVÁ. „Šok i osvěžení“ : participace expertů – uživatelů služeb ve výuce sociální práce na vysoké škole. Sociální práce - Sociálna práca. Brno: Asociace vzdělavatelů v sociální práci, 2018, roč. 18, č. 3, s. 84-100. ISSN 1213-6204.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název „Šok i osvěžení“ : participace expertů – uživatelů služeb ve výuce sociální práce na vysoké škole
Název anglicky ‘Shock and Refreshment’ : Experts Participation – Service Users in University Social Work Education
Autoři FRIŠAUFOVÁ, Magda (203 Česká republika, domácí) a Markéta GEREGOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Sociální práce - Sociálna práca, Brno, Asociace vzdělavatelů v sociální práci, 2018, 1213-6204.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50403 Social topics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/18:00103455
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky kritická sociální práce; participace; uživatelé služeb; vysokoškolská výuka
Klíčová slova anglicky critical social work; participation; service users; university education
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Blanka Farkašová, učo 97333. Změněno: 18. 10. 2018 11:55.
Anotace
CÍLE: Předkládaný text odpovídá na výzkumnou otázku: „Jaké přínosy a limity má participace expertů ve výuce sociální práce na vybrané vysoké škole z pohledu všech zúčastněných?“ Autorky v něm vycházejí ze své zkušenosti se zapojením lidí, kteří mají zkušenost s užíváním drog a využívali služby sociální práce, do vysokoškolské výuky. TEORETICKÁ VÝCHODISKA: Ve výuce a následně i v tomto článku jsou tito lidé označováni jako experti, což poukazuje na přístup, ve kterém jsou zkušenosti, názory a postoje uživatelů služeb pokládány za významný zdroj vědění v sociální práci. Mezi hlavní východiska patří kritická sociální práce a participativní přístup. METODY: Metodologie je ukotvena v participativním akčním výzkumu, technikou vytváření dat byly fokusní skupiny se studentkami a zapojenými experty. VÝSLEDKY: Mezi hlavními zjištěními jsou diskutovány zejména různorodé vnímaní role expertů, nabourávání stereotypů, nové zdroje vědění a hodnocení míry participace a zplnomocnění. IMPLIKACE PRO SOCIÁLNÍ PRÁCI: Na základě zjištění autorky v závěru také uvádí praktická doporučení pro zapojení uživatelů služeb do výuky nejen sociální práce.
Anotace anglicky
OBJECTIVES: The article answers research question: “What are the benefits and limits of service users’ involvement in university education identified by all participants?” The authors build on their own experience with involving to the university lectures people, who have experience with long term drug use and who were also clients of social work services. THEORETICAL BASE: During the lectures as well as in this article, the authors refer to these people as to experts, which points to such approach in which the experience, opinions and attitudes of drug users are considered as important source of knowledge in social work. The theoretical framework is grounded in critical social work and participatory approaches. METHODS: Methodology is anchored in the participatory action research. OUTCOMES: The most important outcomes are concerning especially the role of experts, breaking the stereotypes, new sources of knowledge or evaluating the participation level and empowerment. SOCIAL WORK IMPLICATIONS: Based on the research outcomes, the authors present also practical recommendations for service users’ involvement in education.
Návaznosti
MUNI/A/1149/2016, interní kód MUNázev: Výzkumné projekty s publikačním záměrem v oblasti Sociální politika a sociální práce
Investor: Masarykova univerzita, Výzkumné projekty s publikačním záměrem v oblasti Sociální politika a sociální práce, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 18. 5. 2024 04:51