DOSTALÍK, Jan, Lucie SOVOVÁ, Lucie MIOVSKÁ, Zbyněk ULČÁK, Radoslava KRYLOVÁ, Lukáš KALA, Vojtěch PELIKÁN a Eva FRAŇKOVÁ. Metodika hodnocení městských produkčních a zahradních ploch (MEZA). 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Metodika hodnocení městských produkčních a zahradních ploch (MEZA)
Název anglicky Methodology for Assessment of Areas of Urban and Garden Production (MEZA)
Autoři DOSTALÍK, Jan (203 Česká republika, garant, domácí), Lucie SOVOVÁ (203 Česká republika, domácí), Lucie MIOVSKÁ (203 Česká republika), Zbyněk ULČÁK (203 Česká republika, domácí), Radoslava KRYLOVÁ (203 Česká republika, domácí), Lukáš KALA (203 Česká republika, domácí), Vojtěch PELIKÁN (203 Česká republika, domácí) a Eva FRAŇKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 2018.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Cert., akred., schvál. metodiky, specializované mapy, léčebné, památkové postupy
Obor 50702 Urban studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Plný text metodiky je na webových stránkách projektu „Vývoj metodiky pro hodnocení městských produkčních a zahradních ploch“ v sekci "Výstupy"
Kód RIV RIV/00216224:14230/18:00101852
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky metodika; hodnocení; městské plánování; zahrádkářské lokality; zahrádkářské osady; zahrádkářské kolonie; městské zahradničení; zelená infrastruktura
Klíčová slova anglicky methodology; assessment; urban planning; allotment gardens; garden colonies; urban gardening; green infrastructure
Technické parametry Certifikovaná metodika se skládá z textové části (30 s.) a dvou příloh. Příloha č. 1: Formulář pro hodnocení zahrádkářských lokalit (13 s.); a příloha č. 2: Použití metodiky na vybrané lokalitě (Brno: Červený kopec), která obsahuje tři části: 1. Formulář: Hodnocení zahrádkářské lokality Červený kopec (Brno) (14 s.); přílohu č. 2A: Mapa zahrádkářské lokality Červený kopec (Brno) (2 s.); a přílohu č. 2B: Fotodokumentace zahrádkářské lokality Červený kopec (Brno) (4 s.). Uživatelem výsledků je státní, regionální a místní správa, odborná veřejnost i laická veřejnost, která se tak může zapojit do strategického rozhodování o současném i budoucím využití zahrádkářských lokalit. Za uživatele metodiky: Lenka Jozífová, Technologická agentura ČR, e-mail: lenka.jozifova@tacr.cz, tel.: +420 234 611 615. Číslo smlouvy: 2016TD03000345.
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Jan Dostalík, Ph.D., učo 74365. Změněno: 28. 8. 2018 16:36.
Anotace
Metodika vytváří metodický postup pro vyhodnocování městských produkčních a zahradních ploch. Konkrétně se jedná o zahrádkářské lokality (označované též jako zahrádkové osady nebo zahrádkářské kolonie), jejichž hodnocení bývá v praxi často založeno na subjektivních a selektivních kritériích. Záměrem zpracovatelů metodiky je nabídnout nástroj, který je maximálně uživatelsky přátelský a lze jím proto poměrně snadno vyhodnotit široké spektrum velmi specifických území. Předkládaná metodika MEZA je jedinečná především v tom, že se zabývá územími zahrádkářských lokalit, která doposud nebyla metodicky hodnocena. Novost je především v komplexním přístupu ke sledovaným ukazatelům, který propojuje tři hlavní perspektivy: a/ urbanisticko-správní, b/ socio-ekonomickou a c/ ekologicko-environmentální. Tato území přitom mají pro sídla nezastupitelný význam.
Anotace anglicky
The methodology creates a methodical procedure for evaluating urban production and garden areas. Specifically, they are gardening location (also known as urban allotments, garden settlements or garden colonies), whose evaluation is often based on subjective and selective criteria in practice. The intention of the authors of the methodology is to offer a tool which is maximally user friendly and therefore it is easy to evaluate a wide range of very specific territories. The proposed MEZA methodology is unique, because it deals with territories of gardening locations that have not yet been methodically evaluated. Novelty is above all in a comprehensive approach to the monitored indicators that links three main perspectives: a/ urban-administrative, b/ socio-economic and c/ ecological-environmental. These territories have irreplaceable importance for settlements.
Návaznosti
TD03000345, projekt VaVNázev: Vývoj metodiky pro hodnocení městských produkčních a zahradních ploch (Akronym: METURBAN)
Investor: Technologická agentura ČR, Vývoj metodiky pro hodnocení městských produkčních a zahradních ploch
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 22:48