D 2018

THE PROBLEMATICS OF NEEDLE STICK INJURIES AMONG INTENSIVE CARE WORKERS

SAIBERTOVÁ, Simona a Jana HEZINOVÁ

Základní údaje

Originální název

THE PROBLEMATICS OF NEEDLE STICK INJURIES AMONG INTENSIVE CARE WORKERS

Název česky

PROBLEMATIKA BODNÝCH PORANĚNÍ U PRACOVNÍKŮ V INTENZIVNÍ PÉČI

Autoři

SAIBERTOVÁ, Simona a Jana HEZINOVÁ

Vydání

5. vyd. 5th International Multidisciplinary Scientific Conferences on Social Sciences & Arts SGEM 2018, od s. 947-952, 1042 s. 2018

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Stát vydavatele

Bulharsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

ISBN

978-619-7408-55-3

ISSN

Klíčová slova česky

intenzivní péče, rizoko, úraz, ostrý materiál

Klíčová slova anglicky

intensive care, risk, injury, sharp material

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 12. 9. 2018 09:54, PhDr. Simona Saibertová, Ph.D.

Anotace

V originále

Possibility of infection generally poses a major risk for healthcare professionals. In addition, acute and intensive care is specific because there is often a very first contact between the health care worker and the patient. Blood-borne infections, which represent a major complication for healthcare professionals, are perceived as one of the most risky injuries, particularly in connection with needle-stick injuries. The first objective of the research was to verify the selected theoretical knowledge of healthcare workers in intensive care about infections and needle-stick injuries. The second objective was to find the influence of working factors and procedures in intensive care on the incidence of needle-stick injuries in the monitored group of respondents.

Česky

Profesionální nákazy obecně představují velké riziko pro všechny pracovníky ve zdravotnictví. Akutní a intenzivní péče je navíc specifická tím, že zde často dochází k úplně prvnímu kontaktu zdravotníka s pacientem. Krevně přenosné nákazy představují pro zdravotníky velkou komplikaci a zvláště díky propojení s bodnými poraněními jsou vnímány jako jedny z nejrizikovějších. Prvním cílem výzkumu bylo ověřit vybrané teoretické znalosti zdravotnických pracovníků v intenzivní péči o problematice profesionálních nákaz a bodných poranění. Druhým cílem výzkumu bylo zjistit vliv pracovních faktorů a postupů v intenzivní péči na incidenci bodných poranění ve sledované skupině respondentů.