SIGMUNDOVÁ, Eva. Působnost nového přestupkového zákona ve vztahu k přestupkům spáchaným v cizině (Effectiveness of the new offense law in relation to offenses committed abroad). Online. In Lukáš Potěšil, David Hejč, Jiří Valdhans. Dny práva 2017 Odpovědnost za přestupky podle nové právní úpravy. Brno: Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2018, p. 255-263. ISBN 978-80-210-8955-6.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Působnost nového přestupkového zákona ve vztahu k přestupkům spáchaným v cizině
Name (in English) Effectiveness of the new offense law in relation to offenses committed abroad
Authors SIGMUNDOVÁ, Eva.
Edition Brno, Dny práva 2017 Odpovědnost za přestupky podle nové právní úpravy, p. 255-263, 9 pp. 2018.
Publisher Masarykova univerzita, Právnická fakulta
Other information
Type of outcome Proceedings paper
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form electronic version available online
WWW URL
ISBN 978-80-210-8955-6
Keywords (in Czech) Územní působnost, přestupky, cizinec
Keywords in English Territorial jurisdiction, Offence Law, Foreigner
Tags Příspěvek ve sborníku
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Eva Lásková, učo 392849. Changed: 16/9/2018 18:48.
Abstract
Nový přestupkový zákon doznal změn i v rámci své územní působnosti. Příspěvek se zaměří na tuto problematiku, a to především ve vztahu k přestupkům spáchaným v cizině státními občany ČR, cizinci a osobami bez státní příslušnosti. Cílem bude porovnat působnost nové a staré právní úpravy, zhodnotit aktuální změny a upozornit na problémy, které nová právní úprava ve vztahu k územní působnosti zákona nese. Součástí příspěvku bude zhodnocení postavení a definice osoby bez státní příslušnosti a cizince v rámci nového zákona. Základní otázkou příspěvku bude, za jakých podmínek mohou být tyto osoby postiženy za přestupkové jednání spáchané v cizině a v čem konkrétně se tyto podmínky přijetím nové právní úpravy změnily.
Abstract (in English)
The new Offence law has changed within its territorial jurisdiction. The article will focus on this issue, especially in relation to offenses committed abroad by Czech citizens, foreigners and stateless persons. The aim will be to compare the effectiveness of the new legislation and to evaluate the current changes, or to draw attention to the problems that the new legislation in relation to the territorial jurisdiction of the law carries. Part of the article will be an assessment of status and definition of a stateless person and of a foreigner under the new law. The basic question of the article will be, under what conditions may these persons be affected for the offenses commiteed abroad and how these conditions have changed by the acceptance of new legislation.
PrintDisplayed: 19/7/2024 13:37