k 2018

The role of parents in home-based ABA programmes

VAĎUROVÁ, Helena

Základní údaje

Originální název

The role of parents in home-based ABA programmes

Název česky

Role rodičů v domácích vzdělávacích ABA programech

Vydání

European Conference of Applied Behavior Analysis, 2018

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Prezentace na konferencích

Obor

50300 5.3 Education

Stát vydavatele

Německo

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Organizační jednotka

Pedagogická fakulta

Klíčová slova česky

domácí ABA program, autismus, vzdělávání, role rodičů, poradenství

Klíčová slova anglicky

home-based ABA program, autism, education, role of parents, counseling

Příznaky

Mezinárodní význam
Změněno: 19. 8. 2019 15:07, PhDr. Helena Vaďurová, Ph.D., M.Sc.

Anotace

V originále

In the Czech Republic, applied behaviour analysis is an evolving field. Currently, only handful of certified behaviour analysis and centres operate throughout the country. Therefore, families seeking ABA interventions commit themselves to home-based programmes. However, it is a rather novel experience in our country requiring great financial and time commitment on the part of the family. And furthermore, the position of ABA intervention needs to be defined in the current educational system. How do fa- milies cope with the new situation? In what ways do they take part in the programmes? How do they evaluate their experience? What facilitators and barriers do they identify in the process? These are the questions we were seeking to answer via interviews with parents who have been involved in a home-based ABA programme for more than one year.

Česky

Poster se zaměřuje na vzdělávání dětí s autismem prostřednictvím metod ABA. Jak se rodiny zapojují do domácích vzdělávacích programů? Jak hodnotí dosavadní zkušenost se vzdělávání podle ABA? Jaké bariéry a facilitátory v procesu spatřují? Na tyto otázky jsme hledali odpovědi prostřednictvím hloubkových rozhovorů s rodiči dětí s autismem, kteří se věnují realizací domácího ABA programu déle než jeden rok.

Návaznosti

MUNI/A/1187/2017, interní kód MU
Název: Výzkum životních zkušeností osob s neurovývojovým postižením a jejich rodin se zaměřením na ranou intervenci, edukacii a sociální inkluzi (Akronym: VZZNeuro)
Investor: Masarykova univerzita, Výzkum životních zkušeností osob s neurovývojovým postižením a jejich rodin se zaměřením na ranou intervenci, edukacii a sociální inkluzi, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty