GACHALLOVÁ, Natália. Sophistic Setbacks : Pretentious Orators, Erratic Audiences. In Sapiens ubique civis VI; 29.-31.8.2018, University of Szeged, Hungary. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sophistic Setbacks : Pretentious Orators, Erratic Audiences
Název česky Sofistické překážky : Okázalí řečníci, rozmarná publika
Autoři GACHALLOVÁ, Natália (703 Slovensko, garant, domácí).
Vydání Sapiens ubique civis VI; 29.-31.8.2018, University of Szeged, Hungary, 2018.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60206 Specific literatures
Stát vydavatele Maďarsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/18:00103770
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky sofisté; překážky; publikum; rivalita; budování veřejné image
Klíčová slova anglicky sophists; setbacks; audience; rivalry; public image construction
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. Marie Skřivanová, učo 262124. Změněno: 28. 2. 2019 16:00.
Anotace
Life of sophists was full of professional anxieties: there were often troubles with the official administration, accusations of fraud, misuse, or personal conflicts. The position of even the most prestigious sophists was never assured and often dependent on personal sympathies of emperors, local officials, and volatile audiences. One had to defend himself on a daily basis against denigration attempts on account of such diverse matters as egocentric behaviour, effeminate appearance, or rhetorical ineptitude. Personal antipathies played a huge role, as well: there were envious adversaries, overambitious students, even overtly hostile audiences always ready to throw a petty insult, a demeaning nickname, or a scandalous remark. In my paper, I will explore the reciprocal relationship of orators and their audiences and how both of these faced the challenges of the public image construction either by bending the rules of the game or even by cheating or intriguing against those in disgrace. The aim is to illustrate that professional quarrels and buffoonery were actually a prestigious and indispensable part of the sophistic show, since rhetoric bloomed from antagonism and careers were made out of scandalous manners.
Anotace česky
Život sofistů byl plný profesionálních obav: často museli čelit problémům s místní samosprávou, obviněním z podvodů´či zneužití moci, nebo osobním útokům. I postavení těch nejvýznamnějších sofistů bylo velmi nestálé a často závislé na osobních sympatiích císařů, místních úředníků, nebo rozmarného publika. Sofisté se každodenně museli potýkat s pokusy o jejich očernění na základě tak různorodých záležitostí jako např. arogantní vystupování, zženštilý vzhled, či řečnická neschopnost. Osobní antipatie hrály také velkou roli: sofista musel počítat s přehnaně ctižádostivými studenty, závistivými protivníky, nebo dokonce s otevřeně nepřátelským publikem vždy připraveným urazit malichernou poznámkou, ponižující přezdívkou, či skandálním komentářem. V mém příspěvku jsem se věnovala vzájemným vztahem mezi publikem a řečníky a také způsobům, jakými se řečníci vyrovnávali s výše zmíněnými výzvami ve smyslu tvorby veřejné image. Ukázala jsem, že se tak často dělo pomocí obcházení pravidel hry, nebo dokonce neskrývaným podváděním jak na straně řečníků, tak publika. Cílem bylo poukázat na fakt, že profesní konflikty byli nedílnou součástí sofistické show, jelikož rétorické mistrovství je založeno právě na antagonismu a skandálním vystupování.
Návaznosti
MUNI/A/0916/2017, interní kód MUNázev: Zkoumání starověkých jazyků, jejich písemnictví a příslušných kultur, včetně jejich recepce – 2018 (Akronym: Staré jazyky, písemnictví, kultury)
Investor: Masarykova univerzita, Zkoumání starověkých jazyků, jejich písemnictví a příslušných kultur, včetně jejich recepce – 2018, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 04:01