ZÁLESKÁ, Klára a Alicja Ewa LEIX. Učitelská self-efficacy při práci s dětmi-cizinci v širších souvislostech. Pedagogická orientace. Brno, 2018, roč. 28, č. 2, s. 328-356. ISSN 1211-4669. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5817/PedOr2018-2-328.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Učitelská self-efficacy při práci s dětmi-cizinci v širších souvislostech
Název anglicky Teachers’ self-efficacy in immigrant children education in a broader context
Autoři ZÁLESKÁ, Klára (203 Česká republika, garant, domácí) a Alicja Ewa LEIX (616 Polsko).
Vydání Pedagogická orientace, Brno, 2018, 1211-4669.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/18:00104247
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.5817/PedOr2018-2-328
Klíčová slova česky učitelská self-efficacy; vzdělávání dětí-cizinců; asistent pedagoga; žák-patron; přípravné třídy
Klíčová slova anglicky teachers’ self-efficacy; immigrant children education; teacher assistant; prepara-tory language classes
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Igor Hlaváč, učo 342491. Změněno: 2. 4. 2019 09:51.
Anotace
Předkládaná studie se zabývá tématem self-efficacy učitelů českých zá-kladních škol v práci s dětmi-cizinci a faktory, které ji ovlivňují. Odpověď na výzkum-nou otázku, jaká je self-efficacy učitelů v této oblasti, jsme získávaly pomocí analýzy polostrukturovaných rozhovorů s učiteli s různě velkou zkušeností s výukou dětí-cizinců. Výpovědi učitelů jsme analyzovaly mj. s přihlédnutím k základním bodům charakterizujícím chování učitele s vysokým self-efficacy, které jsme sestavily na základě rešerše odborné literatury. Šetření ukázalo řadu faktorů, které hrají roli v tom, jak učitel vnímá svou schopnost práce s dětmi-cizinci, mj. to, že důležitou roli hraje míra zkušeností učitelů s výukou cizinců. Self-efficacy učitelů negativně ovlivňují je-jich obavy, a to především obavy z práce s dětmi s nulovou znalostí českého jazyka a s dětmi pocházejícími ze vzdálených kultur. Dotazovaní sami poukazují na možné způsoby, jak zvýšit svou self-efficacy v diskutovaných oblastech. Mezi návrhy jsou např. přípravné třídy pro děti-cizince bez znalosti češtiny či posílení vzdělávání učitelů v několika konkrétních oblastech týkajících se praktických aspektů práce v kulturně nehomogenní třídě.
Anotace anglicky
The presented article deals with the topic of self-efficacy of the Czech ele-mentary school teachers in the immigrant children education. The research questi-on asks: What are the characteristics of teachers’ perception of their self-efficacy in immigrant children education? To gain the answer, we have analysed semi-structured interviews with the teachers that have various experience with immigrant children education. During the analysis, we have taken into account the basic characteristics of behaviour of teachers’ with high perception of self-efficacy that we have built on the literature reviews. Our survey has shown a number of perceived factors that play a key role in teachers’ ability to educate immigrant children. One example is the im-portant role of the level of teachers’ experience with immigrant children education. Teachers‘ concerns about working with immigrant children that have no knowledge of the Czech language and that come from non-traditional cultures, negatively effects their perception of self-efficacy. The respondents highlight possible ways to increase their self-efficacy in the discussed area. The suggestions are for example: to establish preparatory language classes for immigrant children with no knowledge of the Czech language or to strengthen teacher education in the specific areas concerning practical aspects of work in the culturally heterogeneous classes.
Návaznosti
MUNI/A/1028/2017, interní kód MUNázev: Od formálního vzdělávání k informálnímu učení: výzkum procesů učení
Investor: Masarykova univerzita, Od formálního vzdělávání k informálnímu učení: výzkum procesů učení, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 13:38