KNOZ, Tomáš, Miroslava KUNDRATOVÁ a Jan DVOŘÁK. Holešov v době třicetileté války a po jejím skončení. In Fišer, Zdeněk. Holešov : město ve spirálách času. 1. vyd. Holešov: Muzejní a vlastivědná společnost V Brně pro Městský úřad Holešov., 2018, s. 75-122. ISBN 978-80-7275-106-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Holešov v době třicetileté války a po jejím skončení
Název anglicky Holešov during the Thirty Years War and after
Autoři KNOZ, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí), Miroslava KUNDRATOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Jan DVOŘÁK (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1. vyd. Holešov, Holešov : město ve spirálách času, od s. 75-122, 48 s. 2018.
Nakladatel Muzejní a vlastivědná společnost V Brně pro Městský úřad Holešov.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/18:00101312
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-7275-106-8
Klíčová slova česky Holešov; dějiny; raný novověk; Lobkowicz; Rottal; Sarkander; protireformace; Valaši
Klíčová slova anglicky Holešov; History; Early New Age; Lobkowicz; Rottal; Sarkander; Counter-Reformation
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Monika Kellnerová, učo 430435. Změněno: 11. 4. 2019 07:59.
Anotace
Období města Holešova a holešovského panství v období první poloviny 17. století lze označit za dobu, kdy regionální dějiny byly silně ovlivněny obecnými problémy a krizemi: narůstání politických rozporů, protireformace, třicetiletá a válka a všude přítomné válečné běsnění a ničení, poválečná sociální a ekonomická krize, jen pomalu se odrážející směrem ke společenské stabilizaci a kulturnímu rozkvětu. Holešov byl městem ležícím na okraji Hané a zároveň na pomezí neklidné valašské oblasti, což představovalo jeden ze základních elementů ovlivňujících jeho osudy. Dále je nutno zmínit významné osobnosti držitelů zdejšího panství, jejich začlenění v raně novověké společnosti bylo předpokladem významu města a panství, který je proto nutno sledovat nejen v regionálním kontextu, nýbrž také jako součást obecných, „velkých“ dějin. Roku 1604 získal holešovské panství moravský zemský hejtman Ladislav mladší z Lobkovic, který odtud řídil proces politických a náboženských proměn Markrabství moravského a kvůli jehož aktivitě během povstání se v Holešo Podobně tomu bylo i po polovině 16. Století, kdy Holešov získal Jan z Rottalu, moravský zemský hejtman a jeden z výrazných podporovatelů habsburské politiky v zemi. Holešov vstoupil do „velkých dějin“ i v jiných kontextech. vě výrazným zpúsobem projevoval spor mezi katolickým panovníkem a protestantskými stavy.
Anotace anglicky
The period of the first half of 17th century in Holešov town and domain could be marked as a time when regional history was strongly influenced by general problems and crisis ana only slowly turning to social stabilization and cultural rise. Holešow was town between the Hanakia region and the restless Walachia region wich represented one of the basic elements shaping its history. We must also mention significant personalities among the local landlords. Their social position in the Early New Age society was reflected in the importance of the town itself which we , therfore, must tollow not only in the local, regional context but also as a part of „big“ history of the whole country. The Moravian captain Ladislaus of Lobkowicz gained the Holešov domain in 1604 and organizad the whole proces of political and religious changes in the Moravian Margrave from there. Very similar situation followed in the middle of 17th century when Holešov was passed into possesion of Johann of Rottal. Moravian captain and significant supporter of Habsburg polisy in the country, Holešon also entered the „big“ history in other contexts.
Návaznosti
GB14-36521G, projekt VaVNázev: Centrum pro transdisciplinární výzkum kulturních fenoménů ve středoevropských dějinách: obraz, komunikace, jednání
VytisknoutZobrazeno: 26. 9. 2024 19:46