SKUPIN, Zdeněk Jiří. Procesní podmínky zahlazení odsouzení. In COFOLA 2018, Část VI. Permanentní reforma trestního řízení (koncepční a nekoncepční změny na půdě trestního práva procesního). 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Procesní podmínky zahlazení odsouzení
Název česky Procesní podmínky zahlazení odsouzení
Název anglicky Proceeding conditions of spent conviction
Autoři SKUPIN, Zdeněk Jiří (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání COFOLA 2018, Část VI. Permanentní reforma trestního řízení (koncepční a nekoncepční změny na půdě trestního práva procesního), 2018.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14220/18:00104406
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky Návrh a žádost o zahlazení odsouzení; pravomoc a příslušnost soudu k zahlazení odsouzení; doručování usnesení o zahlazení.
Klíčová slova anglicky Proposal and request for the spending of convictions; jurisdiction of the court to spend convictions; the delivering
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: JUDr. Zdeněk Jiří Skupin, Ph.D., učo 392870. Změněno: 26. 2. 2019 15:41.
Anotace
Zahlazení odsouzení, ač je odbornou veřejností a justičními orgány spíše přehlíženo z důvodu, protože je považováno za okrajovou výseč problematiky trestního práva, je pro samotného odsouzeného velmi důležité, neboť obnovuje jeho relativní bezúhonnost, což se projevuje např. při hledání nového zaměstnání nebo při další trestné činnosti odsouzeného. Trestní řád věnuje zahlazení odsouzení čtyři ustanovení, která nejsou nikterak obsáhlá, avšak procesní podmínky, ač nesystémově, jsou zařazeny i mimo jiné v ustanovení § 105 odst. 3 trestního zákoníku. Příspěvek se věnuje analýze jednotlivých procesních podmínek nezbytných k rozhodnutí o zahlazení odsouzení. Výsledkem analýzy je identifikace nedostatků současné procesněprávní úpravy de lege lata a v návaznosti na tato zjištění si autor klade za cíl navrhnout úpravu de lege ferenda, která by se mohla promítnout v případné novele (rekodifikaci) trestního řádu. Autor se zejména zaměří na oblast okruhu osob oprávněných k podání žádosti/návrhu, pravomoci a příslušnosti soudu k rozhodnutí, doručování rozhodnutí o zahlazení odsouzení aj.
Anotace anglicky
Spent conviction, though being overlooked by the professional public and the judicial authorities on the grounds since it is considered a peripheral issue of criminal law, it is particularly important for the sentenced person himself, as it restores his relative integrity, as shown for example, in the search for a new job or in his further criminal activity. The Criminal Procedure Code deals with the four provisions which are not comprehensive, but the procedural conditions, albeit non-systemically, are included in the provision 105 paragraph 3 of the Criminal Code. The paper deals with the analysis of the individual procedural conditions that are necessary for the decision of spent conviction. The result of the analysis is to identify the deficiencies of the current procedural law de lege lata and, in the light of these findings, to propose a de lege ferenda amendment that could be reflected in a possible recodification of the Code of Criminal Procedure. The author focuses in particular on the area of authorized persons entitled to submit the application / proposal, the authority and jurisdiction of the court to the decision, the delivery of the decision of the spent conviction, etc.
Návaznosti
MUNI/A/1143/2017, interní kód MUNázev: Recentní překážky efektivního naplňování cílů trestního řízení (Akronym: Efektivní trestní řízení - překážky)
Investor: Masarykova univerzita, Recentní překážky efektivního naplňování cílů trestního řízení, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 27. 5. 2024 04:42