SKUPIN, Zdeněk Jiří. Projevy funkcí a zásad zahlazení odsouzení. In Dny práva 2017. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Projevy funkcí a zásad zahlazení odsouzení
Název česky Projevy funkcí a zásad zahlazení odsouzení
Název anglicky Spent convictions - functions and principles
Autoři SKUPIN, Zdeněk Jiří (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Dny práva 2017, 2017.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14220/17:00104407
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky Zahlazení odsouzení; zásady; funkce
Klíčová slova anglicky Spent conviction; principles; functions
Změnil Změnil: JUDr. Zdeněk Jiří Skupin, Ph.D., učo 392870. Změněno: 26. 2. 2019 14:56.
Anotace
Zahlazení odsouzení jakožto dobrodiní zákonodárcovo spočívá v odstranění neblahých důsledků odsouzení pachatele. Projevují se do něj obecné funkce, jež lze nalézt v trestním právu hmotném, které pro své účely určitým způsobem modifikuje. Obdobné lze říci o zásadách, jež se uplatní jak při hmotné úpravě zahlazení, tak při vlastním procesu rozhodování o zahlazení. Mimo modifikovaných zásad trestního práva hmotného a procesního se do úpravy zahlazení dostávají i zásady typické zejména pro civilní odvětví práva. Příspěvek se zaměřuje na projevy a podobu těchto zásad a funkcí v zahlazení odsouzení.
Anotace anglicky
The spent conviction is a legitimate benefit given by the legislator to the offender, which consists of eliminating the unfortunate consequences of the offender's conviction. It displays general functions that can be found in the substantive criminal law, which therefore modifies for its purpose. The same can be said about the principles that are applyied both to the substantive and to the procedural criminal law. In addition to the modified principles of substantive and procedural criminal law, adjustment of the spent convictions particular principles typical for civil law sector. The paper focuses on the manifestations and the form of these principles and functions in the spending of convictions.
Návaznosti
MUNI/A/1338/2016, interní kód MUNázev: Adjustace specifických procesních otázek lidskoprávním požadavkům (Akronym: Adjustace III)
Investor: Masarykova univerzita, Adjustace specifických procesních otázek lidskoprávním požadavkům, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 5. 2024 21:05