LUKÁŠOVÁ, Marcela a Zdeněk Jiří SKUPIN. Zajišťování kryptoměn: možnost nebo nemožnost?. Online. In Jan Provazník, David Čep, Katarína Kandová, Jiří Valdhans (eds.). Dny práva 2018: sborník z konference: část 7. Brno: Masarykova univerzita, 2019, s. 171-189. ISBN 978-80-210-9375-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zajišťování kryptoměn: možnost nebo nemožnost?
Název česky Zajišťování kryptoměn: možnost nebo nemožnost?
Název anglicky Securing of crypto-currencies: possibility or impossibility?
Autoři LUKÁŠOVÁ, Marcela (203 Česká republika, domácí) a Zdeněk Jiří SKUPIN (203 Česká republika, domácí).
Vydání Brno, Dny práva 2018: sborník z konference: část 7, od s. 171-189, 19 s. 2019.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW Open access sborníku
Kód RIV RIV/00216224:14220/19:00120407
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-210-9375-1
Klíčová slova česky Kryptoměny; bitcoin; hotovost; bezhotovostní peněžní prostředky; elektronické peníze; zajiš-tění
Klíčová slova anglicky Cryptocurrency; cash; cashless transactions; digital currency; seizure
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 15. 3. 2022 19:20.
Anotace
Trestní řád zakládá orgánům činným v trestním řízení právo zajistit pro účely trestního řízení věci, peníze na účtu, nemovitosti a vůbec všechny majetkové hodnoty, je-li toho třeba pro zjištění, zda nedošlo ke spáchání trestného činu. Zajištění se provádí buď fyzickým převzetím (věci, peníze v hotovosti) nebo zablokováním na účtu (peníze) či v jiných registrech (katastr nemovitostí, obchodní rejstřík). V souvislosti s novým fenoménem virtuálních měn, však vzniká otázka, zda nástroje, které doposud sloužily k zajištění majetku a peněz, bude možné uplatnit i v případě tzv. kryptoměn. Problematika zajišťování virtuálních měn se s jejich vývojem a častějším využíváním stává velice zajímavou i pro aplikační praxi. Příspěvek proto bude věnován problematice kryptoměn, zejména se zaměřením na bitcoiny, a možnosti jejich zajišťování.
Anotace anglicky
Criminal procedure code contitute right to criminal proceeding bodies to seize things, money, money on accounts and real estate, in fact all property values if it is necesaire for fin-ding whether crime were commited. Body performs seizure by taking over the thing or by blocking transactions on the accounts. Currently the new phenomenon has emerged, it is called cryptocurrency and constitute main question: Is it posible to seize these crypto-curencyes by the institutes which are alredy known by criminal procedure code? The authors of the paper are trying to find out the answer on the mentioned question and come up with possible solutions.
Návaznosti
MUNI/A/1143/2017, interní kód MUNázev: Recentní překážky efektivního naplňování cílů trestního řízení (Akronym: Efektivní trestní řízení - překážky)
Investor: Masarykova univerzita, Recentní překážky efektivního naplňování cílů trestního řízení, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 5. 2024 20:49