VIDOVIĆOVÁ, Lucie a Marcela PETROVÁ KAFKOVÁ. Co znamená aktivní stárnutí v rurálním kontextu? In Výroční konference České sociologické společnosti: "Česká společnost a sociologie: diagnózy a perspektivy (1918-2018)", 28-30.11.2018 Hraced Králové. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Co znamená aktivní stárnutí v rurálním kontextu?
Název anglicky What thas the active ageing mean in rural context?
Autoři VIDOVIĆOVÁ, Lucie (203 Česká republika, garant, domácí) a Marcela PETROVÁ KAFKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Výroční konference České sociologické společnosti: "Česká společnost a sociologie: diagnózy a perspektivy (1918-2018)", 28-30.11.2018 Hraced Králové, 2018.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50401 Sociology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW konference
Kód RIV RIV/00216224:14230/18:00101392
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky active ageing; rural areas; meaningful activities
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Blanka Farkašová, učo 97333. Změněno: 11. 3. 2019 14:08.
Anotace
Aktivní stárnutí je převažujícím konceptem ve veřejném i odborném diskurzu stárnutí. V současné době přitom tvoří velkou část tohoto diskurzu jeho kritika. Středem této kritiky je samotné aktivní stárnutí jako pozitivní obraz angažovaných jedinců, ve svých běžně užívaných redukcích kladoucí důraz především na ekonomickou aktivitu, seberozvoj, participaci na vzdělávání, dobrovolnictví a kultuře. V našem příspěvku ale upozorňujeme, že doposud neproběhla zásadní debata o hegemonické urbánnosti tohoto dominantního pojetí, a o důsledcích, jaké to může mít pro porozumění stárnutí v rurálních oblastech. Záměrně přitom hovoříme o pluralitě ruralit, stejně jako u pluralitě zkušeností stárnutí. V příspěvku se opíráme o integrovaná kvalitativní a kvantitativní data získaná v rámci projektu Stárnutí na venkově: nezodpovězené otázky environmentální gerontologie (GA16-20873S) a nahlížíme na aktivní stárnutí perspektivou každodennosti seniorů a seniorek. Od té následně odvozujeme jejich vlastního pojetí toho, co to znamená vést aktivní život ve stáří v rurálních oblastech. Naše data upozorňují na nutnost rozšíření konceptů ekonomických a sociálně produktivních aktivit o významotvorné činnosti jako je drobné i větší hospodaření, chovatelství, pěstitelství a kutilství. Není bez zajímavosti, že tyto aktivity mají své genderové specificity, podobně, jako to vidíme i ve městech. Vedle idylických představ historicky sociálně hustě propojeného venkova a malých měst, kontrastuje pozitivní hodnocení změny nárůstu občanské angažovanosti a účast na životě spolků v poslední době, které lze pravděpodobně připsat souladu tlaků na aktivizaci seniorů „shora“ i „zdola“. V příspěvku si klademe za cíl podpořit sociologickou debatu o roli seniorů na venkově a venkova v životě seniorů.
Anotace anglicky
In the paper, we rely on mixed approach obtained under the Rural Aging project: unanswered questions of environmental gerontology (GA16-20873S) and we look at active ageing with the perspective of the everyday lives of older adults. From this, we derive their own understanding of what it means to leave active life in old age in rural areas. Our data point to the need to extend the concepts of economic and socially productive activities to meaningful activities such as small and larger farming, breeding, and DIY. It is not without interest that these activities have their gender specificities, just as we can see in the cities. Besides idyllic views of historically socially densely interconnected rural areas and small towns, it contrasts with a positive assessment of the change in the increase in civic engagement and participation in the life of societies in recent times, which is likely to be attributed to pressures on activation from the "up" and "bottom" older adults. In the paper, we aim to support the sociological debate on the role of older adults in rural and rural life in the elderly.
Návaznosti
GA16-20873S, projekt VaVNázev: Stárnutí na venkově: nezodpovězené otázky environmentální gerontologie (Akronym: RA)
Investor: Grantová agentura ČR, Stárnutí na venkově: nezodpovězené otázky environmentální gerontologie
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 17:12