DZIEDZINSKA, Radka, Monika MORÁVKOVÁ, Jakub HRDÝ, Iva SLANÁ, Hana VLKOVÁ, Hana KUNSTOVNA a Petra VAŠÍČKOVÁ. Occurrence of selected viral, bacterial and protozoan pathogens in fresh juices and smoothies in Prague, Czech Republic. Food Control. Oxford: Elsevier Science Ltd, 2018, roč. 93, November 2018, s. 310-314. ISSN 0956-7135. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2018.05.015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Occurrence of selected viral, bacterial and protozoan pathogens in fresh juices and smoothies in Prague, Czech Republic
Autoři DZIEDZINSKA, Radka (203 Česká republika, garant), Monika MORÁVKOVÁ (203 Česká republika), Jakub HRDÝ (203 Česká republika, domácí), Iva SLANÁ (203 Česká republika), Hana VLKOVÁ (203 Česká republika), Hana KUNSTOVNA a Petra VAŠÍČKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Food Control, Oxford, Elsevier Science Ltd, 2018, 0956-7135.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10606 Microbiology
Stát vydavatele Nizozemské království
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Full Text
Impakt faktor Impact factor: 4.248
Kód RIV RIV/00216224:14310/18:00104853
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2018.05.015
UT WoS 000440390200038
Klíčová slova anglicky Fresh juice; Smoothie; Bacteria; Protozoa; Mycobacterium; Norovirus
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 16. 12. 2019 12:37.
Anotace
Fresh squeezed juices and smoothies currently enjoy great popularity among consumers. However, data regarding the microbiological safety of these products sold to the public in food outlets are either very limited or missing completely. Within the current study, 80 samples of fresh juices and smoothies collected from food outlets in Prague, Czech Republic, were examined using culture and molecular methods for the presence of selected viral, bacterial and protozoan agents. One fifth of the smoothies and juices collected at food outlets contained Staphylococcus aureus, Yersinia enterocolitica, Cryptosporidium sp. or Giardia lamblia. The number of pathogens in all samples was lower than 50 CFU / g or 10 genome equivalents/g; in most cases pre-enrichment was required for successful culture of bacteria. Mycobacteria, human noroviruses (NoV GI and NoV GII) and adenoviruses were not detected at all. Smoothies and fresh juices are consumed without any further (thermal) treatment. Thus, the presence of pathogenic agents could have a significant impact on consumer health.
VytisknoutZobrazeno: 21. 5. 2024 23:49