BELLÓN AGUILERA, José Luis. A Pnyx of Research Fields. Multidisciplinarity about Sortition and Democracy. In Philologies and the Construction of an Open Society. Possibilities, Goals, Challenges. Uniwersytet Pedagogiczny in Kraków (20-21 October 2017). 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název A Pnyx of Research Fields. Multidisciplinarity about Sortition and Democracy
Název česky Pnyx výzkumných oborů. Multidisciplinární studium o losování a demokracii
Autoři BELLÓN AGUILERA, José Luis.
Vydání Philologies and the Construction of an Open Society. Possibilities, Goals, Challenges. Uniwersytet Pedagogiczny in Kraków (20-21 October 2017), 2017.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60301 Philosophy, History and Philosophy of science and technology
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Multidisciplinární výzkum; losování; demokracie
Klíčová slova anglicky Multidisciplinarity Research; Sortition; Democracy
Štítky kontrola_RIV
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Mgr. Ivo Buzek, Ph.D., učo 103619. Změněno: 6. 2. 2019 13:09.
Anotace
This article conveys the objectives and results of an international and multidisciplinary–or interdisciplinary–research project still in operation, until the end of 2018. Based in the University of Cádiz (Spain), this project deals with ancient, modern and contemporary discussions, representations and narratives of Democracy, focusing on the contrast and comparison between a democratic system based on sortition, namely–broadly speaking–selection by lot to public offices and representative democracy. The article discusses the relevance of the investigation, the applicability of the results and the real effects of the action-research part. It also argues that–paradoxically–scientific autonomy is indispensable if that kind of research seeks to achieve tangible impact in society and its political fields. In short, this article asks about the inevitable fragility of the interaction between ethics, political commitment, and investigative objectiveness in humanities and social sciences.
Anotace česky
Tento článek předkládá cíle a výsledky mezinárodního a multidisciplinárního nebo interdisciplinárního výzkumného projektu, který je ještě v provozu do konce roku 2018. Tento projekt se zabývá univerzitou v Cádizu (Španělsko) a zabývá se starými, moderními a současnými diskusemi, a vyprávění o demokracii se zaměřením na kontrast a srovnání demokratického systému založeného na losování, (tj. výběr prostřednictvím losování těch kandidatů pro veřejné úřady) a zastupitelskou demokracii. Článek se zabývá relevancí výzkumu, použitelností výsledků a reálnými účinky části akčního výzkumu. Také tvrdí, že - paradoxně - vědecká autonomie je nezbytná, pokud se tento druh výzkumu snaží dosáhnout hmatatelného dopadu ve společnosti a jejích politických oblastech. Stručně řečeno, tento článek se ptá na nevyhnutelnou křehkost interakce mezi etikou, politickým odhodláním a objektivitou vyšetřování v humanitních vědách a společenských vědách.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 22:21