DZIEDZINSKÁ, Radka, Monika MORÁVKOVÁ, Jakub HRDÝ, Iva SLANÁ, Hana VLKOVÁ, Hana KUNSTOVNÁ a Petra VAŠÍČKOVÁ. Čerstvé džusy a smoothies – sledování výskytu legislativou neregulovaných významných patogenů bakteriálního, virového a parazitárního původu. Výživa a potraviny. Výživaservis s.r.o., 2018, roč. 2018, č. 5, s. 136-140. ISSN 1211-846X. |
Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{1492879, author = {Dziedzinská, Radka and Morávková, Monika and Hrdý, Jakub and Slaná, Iva and Vlková, Hana and Kunstovná, Hana and Vašíčková, Petra}, article_number = {5}, keywords = {smoothies; juices; foodborne; parasite; contamination}, language = {eng}, issn = {1211-846X}, journal = {Výživa a potraviny}, title = {Čerstvé džusy a smoothies – sledování výskytu legislativou neregulovaných významných patogenů bakteriálního, virového a parazitárního původu}, url = {https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2018/}, volume = {2018}, year = {2018} }
TY - JOUR ID - 1492879 AU - Dziedzinská, Radka - Morávková, Monika - Hrdý, Jakub - Slaná, Iva - Vlková, Hana - Kunstovná, Hana - Vašíčková, Petra PY - 2018 TI - Čerstvé džusy a smoothies – sledování výskytu legislativou neregulovaných významných patogenů bakteriálního, virového a parazitárního původu JF - Výživa a potraviny VL - 2018 IS - 5 SP - 136-140 EP - 136-140 PB - Výživaservis s.r.o. SN - 1211846X KW - smoothies KW - juices KW - foodborne KW - parasite KW - contamination UR - https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-5-2018/ N2 - Cílem studie bylo ověřit mikrobiální bezpečnost 80 vzorků smoothies a čerstvých džusů prodávaných v restauracích, kavárnách a nákupních centrech v rámci Prahy se zaměřením na výskyt bakteriálních, virových a parazitárních původců alimentárních onemocnění, kteří nejsou dle legislativy v tomto typu potravin běžně sledováni. Výsledky analýz prokázaly přítomnost Staphylococcus aureus, Yersinia enterocolitica, Cryptosporidium sp. a Giardia lamblia skoro v jedné pětině testovaných vzorků. Jejich koncentrace byla nicméně nízká a nepřesáhla 50 KTJ/g (kolonie tvořící jednotky/g) nebo 10 [GE]/g (genomový ekvivalent/g) vzorku. Mykobaktérie, noroviry ani adenoviry prokázány nebyly. Vzhledem ke konzumaci těchto potravin bez tepelné úpravy a vzhledem k nízkým infekčním dávkám některých patogenů by toto zjištění mělo být z hlediska bezpečnosti potravin bráno v potaz. ER -
DZIEDZINSKÁ, Radka, Monika MORÁVKOVÁ, Jakub HRDÝ, Iva SLANÁ, Hana VLKOVÁ, Hana KUNSTOVNÁ a Petra VAŠÍČKOVÁ. Čerstvé džusy a smoothies – sledování výskytu legislativou neregulovaných významných patogenů bakteriálního, virového a parazitárního původu. \textit{Výživa a potraviny}. Výživaservis s.r.o., 2018, roč.~2018, č.~5, s.~136-140. ISSN~1211-846X.
|