DZIEDZINSKÁ, Radka, Monika MORÁVKOVÁ, Jakub HRDÝ, Iva SLANÁ, Hana VLKOVÁ, Hana KUNSTOVNÁ a Petra VAŠÍČKOVÁ. Čerstvé džusy a smoothies – sledování výskytu legislativou neregulovaných významných patogenů bakteriálního, virového a parazitárního původu. Výživa a potraviny. Výživaservis s.r.o., 2018, roč. 2018, č. 5, s. 136-140. ISSN 1211-846X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Čerstvé džusy a smoothies – sledování výskytu legislativou neregulovaných významných patogenů bakteriálního, virového a parazitárního původu
Autoři DZIEDZINSKÁ, Radka (203 Česká republika), Monika MORÁVKOVÁ (203 Česká republika), Jakub HRDÝ (203 Česká republika, domácí), Iva SLANÁ (203 Česká republika), Hana VLKOVÁ (203 Česká republika), Hana KUNSTOVNÁ (203 Česká republika) a Petra VAŠÍČKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Výživa a potraviny, Výživaservis s.r.o. 2018, 1211-846X.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10606 Microbiology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/18:00106036
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky smoothies; juices; foodborne; parasite; contamination
Změnil Změnil: Mgr. Jakub Hrdý, Ph.D., učo 375735. Změněno: 3. 2. 2022 10:10.
Anotace
Cílem studie bylo ověřit mikrobiální bezpečnost 80 vzorků smoothies a čerstvých džusů prodávaných v restauracích, kavárnách a nákupních centrech v rámci Prahy se zaměřením na výskyt bakteriálních, virových a parazitárních původců alimentárních onemocnění, kteří nejsou dle legislativy v tomto typu potravin běžně sledováni. Výsledky analýz prokázaly přítomnost Staphylococcus aureus, Yersinia enterocolitica, Cryptosporidium sp. a Giardia lamblia skoro v jedné pětině testovaných vzorků. Jejich koncentrace byla nicméně nízká a nepřesáhla 50 KTJ/g (kolonie tvořící jednotky/g) nebo 10 [GE]/g (genomový ekvivalent/g) vzorku. Mykobaktérie, noroviry ani adenoviry prokázány nebyly. Vzhledem ke konzumaci těchto potravin bez tepelné úpravy a vzhledem k nízkým infekčním dávkám některých patogenů by toto zjištění mělo být z hlediska bezpečnosti potravin bráno v potaz.
VytisknoutZobrazeno: 21. 5. 2024 14:53