2019
Toxicity of hydrogen sulfide toward sulfate-reducing bacteria Desulfovibrio piger Vib-7
KUSHKEVYCH, Ivan, Dani DORDEVIĆ a Monika VÍTĚZOVÁZákladní údaje
Originální název
Toxicity of hydrogen sulfide toward sulfate-reducing bacteria Desulfovibrio piger Vib-7
Autoři
KUSHKEVYCH, Ivan (804 Ukrajina, garant, domácí), Dani DORDEVIĆ (203 Česká republika) a Monika VÍTĚZOVÁ (203 Česká republika, domácí)
Vydání
Archives of Microbiology, New York, Springer, 2019, 0302-8933
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10606 Microbiology
Stát vydavatele
Spojené státy
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 1.884
Kód RIV
RIV/00216224:14310/19:00109107
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000462145000012
Klíčová slova anglicky
Hydrogen sulfide; Toxicity; Sulfate-reducing bacteria; Ulcerative colitis
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 11. 5. 2020 12:08, Mgr. Marie Šípková, DiS.
Anotace
V originále
Sulfate-reducing bacteria (SRB) belonging to the intestinal microbiota are the main producers of hydrogen sulfide and their increasing amount due to the accumulation of this compound in the bowel are involved in the initiation and maintenance of inflammatory bowel disease. The purpose of this experiment is to study the relative toxicity of hydrogen sulfide and survival of Desulfovibrio piger Vib-7 through monitoring: sulfate reduction parameters (sulfate consumption, hydrogen sulfide production, lactate consumption and acetate production) and kinetic parameters of these processes. The research is highlighting the survival of intestinal SRB, D. piger Vib-7 under the influence of different hydrogen sulfide concentrations (1–7 mM). The highest toxicity of H2S was measured in the presence of concentrations higher than 6 mM, where growing was stopped, though metabolic activities were not 100% inhibited. These findings are confirmed by cross correlation and principal component analysis that clearly supported the above mentioned results. The kinetic parameters of bacterial growth and sulfate reduction were inhibited proportionally with increasing H2S concentration.
Návaznosti
MUNI/A/0902/2018, interní kód MU |
|