POLOUČEK, Oto. Zamyšlení nad některými příčinami vyjadřování nostalgie po socialismu v orálně historických rozhovorech s důrazem na specifika venkovského prostředí. In Od demokratizace k demokracii: Orální historie ve výzkumu soudobých dějin: VI. mezinárodní konference COHA, 6.-7. února 2019, Olomouc. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zamyšlení nad některými příčinami vyjadřování nostalgie po socialismu v orálně historických rozhovorech s důrazem na specifika venkovského prostředí
Název anglicky Reflection of some causes of the post-socialist nostalgia perception in oral history interviews with focus on specifics of the countryside
Autoři POLOUČEK, Oto (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Od demokratizace k demokracii: Orální historie ve výzkumu soudobých dějin: VI. mezinárodní konference COHA, 6.-7. února 2019, Olomouc, 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Webová prezentace konference URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/19:00109114
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky nostalgie; venkov; orální historie; socialismus; každodenní život; identita
Klíčová slova anglicky nostalgy; countryside; oral history; socialism; everyday life; identity
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Monika Kellnerová, učo 430435. Změněno: 21. 2. 2020 15:27.
Anotace
Příspěvek se zabývá principy vyjadřování nostalgie ve vzpomínkách na život za socialismu. Jako přínosné k pochopení principů, na základě kterých je konstruována idealizovaná představa o životě v minulosti, je zdůrazňováno zamyšlení nad kontinuitou venkovských společenství projevující se v hodnotách, identitě i každodenním životě.
Anotace anglicky
The paper takes account on the principles of the post-socialist nostalgia in oral history interviews. Continuity of the rural communities is perceived as important aspect of constructing idealized image of life in the past. Values, identity and everyday life of the rural communities are important factors in which continuity is based.
Návaznosti
MUNI/A/1091/2018, interní kód MUNázev: Dynamika funkcí a interpretací nemateriálního kulturního dědictví (Akronym: Dynamika ICH)
Investor: Masarykova univerzita, Dynamika funkcí a interpretací nemateriálního kulturního dědictví, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 12:11