2019
Capsaicin Effects on Human Facial and Neck Temperature
POKORNÁ, Jana, Erik STAFFA, Vladan BERNARD a Vojtěch MORNSTEINZákladní údaje
Originální název
Capsaicin Effects on Human Facial and Neck Temperature
Autoři
POKORNÁ, Jana (203 Česká republika, domácí), Erik STAFFA (203 Česká republika, domácí), Vladan BERNARD (203 Česká republika, domácí) a Vojtěch MORNSTEIN (203 Česká republika, domácí)
Vydání
NEW YORK, WORLD CONGRESS ON MEDICAL PHYSICS AND BIOMEDICAL ENGINEERING 2018, VOL 1, od s. 87-90, 4 s. 2019
Nakladatel
SPRINGER
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
10306 Optics
Stát vydavatele
Spojené státy
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
tištěná verze "print"
Odkazy
Kód RIV
RIV/00216224:14110/19:00109142
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
ISBN
978-981-10-9035-6
ISSN
UT WoS
000450908300016
Klíčová slova anglicky
Capsaicin; Chilli pepper; Thermal camera imaging; Thermography
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 11. 5. 2020 08:44, Mgr. Tereza Miškechová
Anotace
V originále
Capsaicin is an alkyl-amide that can be found in chilli peppers as its main irritant component with some analgesic properties. It has also many other properties, so it may help to control peripheral nerve pain as well as can be helpful during chemotherapy and radiotherapy. Capsaicin, as an irritant compound, affects body temperature. This study was aimed to specify what is its effect to facial and neck temperature. To obtain temperature distribution images the Workswell WIC 640 infrared camera was used in order to measure and visualize temperature. Facial and neck temperatures were measured before and after ingestion of about teaspoonful of Jalapeno chilli pepper extract of 6.000-8.000 SHU. Finally, surface body temperature was affected by ingestion of chilli pepper extract. Using the appropriate amount of capsaicin can be helpful in medicine but the individual variability of physiological reactions to this irritant substance must be considered.