POKORNÁ, Jana, Erik STAFFA, Vladan BERNARD a Vojtěch MORNSTEIN. Capsaicin Effects on Human Facial and Neck Temperature. In Lhotska, L Sukupova, L Lackovic, I Ibbott, GS. WORLD CONGRESS ON MEDICAL PHYSICS AND BIOMEDICAL ENGINEERING 2018, VOL 1. NEW YORK: SPRINGER, 2019, s. 87-90. ISBN 978-981-10-9035-6. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1007/978-981-10-9035-6_16.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Capsaicin Effects on Human Facial and Neck Temperature
Autoři POKORNÁ, Jana (203 Česká republika, domácí), Erik STAFFA (203 Česká republika, domácí), Vladan BERNARD (203 Česká republika, domácí) a Vojtěch MORNSTEIN (203 Česká republika, domácí).
Vydání NEW YORK, WORLD CONGRESS ON MEDICAL PHYSICS AND BIOMEDICAL ENGINEERING 2018, VOL 1, od s. 87-90, 4 s. 2019.
Nakladatel SPRINGER
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10306 Optics
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/19:00109142
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-981-10-9035-6
ISSN 1680-0737
Doi http://dx.doi.org/10.1007/978-981-10-9035-6_16
UT WoS 000450908300016
Klíčová slova anglicky Capsaicin; Chilli pepper; Thermal camera imaging; Thermography
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 11. 5. 2020 08:44.
Anotace
Capsaicin is an alkyl-amide that can be found in chilli peppers as its main irritant component with some analgesic properties. It has also many other properties, so it may help to control peripheral nerve pain as well as can be helpful during chemotherapy and radiotherapy. Capsaicin, as an irritant compound, affects body temperature. This study was aimed to specify what is its effect to facial and neck temperature. To obtain temperature distribution images the Workswell WIC 640 infrared camera was used in order to measure and visualize temperature. Facial and neck temperatures were measured before and after ingestion of about teaspoonful of Jalapeno chilli pepper extract of 6.000-8.000 SHU. Finally, surface body temperature was affected by ingestion of chilli pepper extract. Using the appropriate amount of capsaicin can be helpful in medicine but the individual variability of physiological reactions to this irritant substance must be considered.
VytisknoutZobrazeno: 7. 9. 2024 17:40