GREIFFENEGGOVÁ, Liana, Radka WILHELMOVÁ a Šárka DYNÁKOVÁ. Prevence rizika trombózy při užívání hormonální antikoncepce. Online. In Liana Greiffeneggová. Propojení teorie a praxe v ošetřovatelství a porodní asistenci Recenzovaný sborník příspěvků konference s mezinárodní účastí. Brno: Lékařská fakulta Masarykovy univerzity, 2018. s. 37-46. ISBN 978-80-210-9181-8. [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Prevence rizika trombózy při užívání hormonální antikoncepce
Název česky Prevence rizika trombózy při užívání hormonální antikoncepce
Název anglicky Prevention of thrombosis risk when taking hormonal contraceptives
Autoři GREIFFENEGGOVÁ, Liana, Radka WILHELMOVÁ a Šárka DYNÁKOVÁ
Vydání Brno, Propojení teorie a praxe v ošetřovatelství a porodní asistenci Recenzovaný sborník příspěvků konference s mezinárodní účastí, od s. 37-46, 10 s. 2018.
Nakladatel Lékařská fakulta Masarykovy univerzity
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30307 Nursing
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-210-9181-8
Klíčová slova česky Hormonální antikoncepce; trombofilie ; venózní tromboembolizmus; prevence
Klíčová slova anglicky Hormonal contraception; thrombophilia; venous thromboembolism; prevention
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 28. 4. 2020 14:57.
Anotace
O možných trombotických komplikacích (žilních i arteriálních) užívání hormonální antikoncepce se ví déle jak 50 let. Samotné příčiny těchto komplikací jsou zpravidla multifaktoriální, doprovázené řadou rizikových faktorů. I když se incidence v populaci žen může jevit jako nízká, každé poškození zdraví, kterému se dá jednoduše předejít, je zbytečné. Příspěvek představuje výsledky pilotního průzkumu pro zamýšlenou epidemiologickou studii, zaměřenou právě na způsob a míru prevence ze strany zdravotníků u žen užívajících hormonální antikoncepci.
Anotace anglicky
Possible thrombotic complications (venous and arterial) use of hormonal contraceptives have been known for over 50 years. The very causes of these complications are, as a rule, multifactorial, accompanied by a number of risk factors. Although the incidence in the female population may appear to be low, any health damage that can be easily prevented is unnecessary. The paper presents the results of a pilot survey for the intended epidemiological study, focusing on the way and level of prevention by healthcare professionals in women taking hormonal contraceptives.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 15:13