DOHNAL, Josef. M.P. Arcybašev i jego "Prestuplenie doktora Lurje". In Palušová, Martina; Varga, Patrik; Chadaeva, Olga. Sbornik příspěvků z mezinárodní konference XXIV. Olomoucké dny rusistů 7.–8. 9. 2017. první. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2018, s. 227-236. ISBN 978-80-244-5361-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název M.P. Arcybašev i jego "Prestuplenie doktora Lurje"
Název česky M. P. Arcybašev a jeho Zločin doktora Lurje
Název anglicky M. P. Artsybashev and His Prestuplenie doktora Lurje
Autoři DOHNAL, Josef (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání první. Olomouc, Sbornik příspěvků z mezinárodní konference XXIV. Olomoucké dny rusistů 7.–8. 9. 2017, od s. 227-236, 10 s. 2018.
Nakladatel Univerzita Palackého v Olomouci
Další údaje
Originální jazyk ruština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60206 Specific literatures
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/18:00106301
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-244-5361-3
ISSN 0139-9268
Klíčová slova česky M. P. Arcybašev; povídka; experiment; racionální a iracionální koncepce světa; ruští revolucionáři a teroristé; protiklad analytického a holistického přístupu ke světu
Klíčová slova anglicky M. P. Artsybashev; short story; experiment; rational and irrational concept of the world; revolution; Russian revolutionaries and terrorists; opposition of analytic and holistic attitude towards life
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: Mgr. Igor Hlaváč, učo 342491. Změněno: 11. 3. 2019 13:00.
Anotace
M.P. Arcybašev pokazyvaet naučnyj eksperiment, v ramkach kotorogo učenyj zastavit molodogo afrikanca dumat, čto eto "čudesa". Objasniv jemu pozže naučnyj princip etich "čudes", on otnimet u molodogo čeloveka smysl žizni, i tot pokončit soboj. Racionalnyj podchod k žizni ne možet zamestit cholističeskoe ponimanie mira i žizni. Posatel takim obrazom pokazyvaet propast meždu revoljucionerami i terroristami, s odnoj storony, i prostym narodom, s drugoj, kotoraja v slučae revoljucii možet obernutsja tragediej.
Anotace česky
M. P. Arcybašev ve své povídce líčí vědecký experiment, v němž evropský vědec nechá mladého Afričana věřit, že koná zázraky, z čehož mladík odvodí, že vědec je bůh. Když mu pak vysvětlí princip „zázraků“, sebere mu smysl života a mladík páchá sebevraždu. Racionální pojetí světa není schopno nahradit jeho holistické vidění. Spisovatel tak alegoricky uvádí propast mezi ruskými revolucionáři a teroristy s jejich racionálním viděním světa a prostým lidem, která může být v případě revoluce pro obě skupiny fatální.
Anotace anglicky
In his short story, M. P. Artsybashev depicts a history of a scientific experiment in which a famous European scientist makes a young African man believe that all the „miracles“ he shows him mean that he is a god. Explaining the scientific principles of all the „miracles“ to the man, the doctor deprives him of his concept of the world, which leads to his suicide. Thereafter the doctor realises that rationality cannot bring any holistic sense of the world. In an allegoric way, the short story shows not only the barriers of a totally rational attitude to the mans being but also the wide gap between the Russian terrorists and revolutionaries and the Russian common people. Artsybashev thus expresses his fear that any revolution can be fatal for both these sides.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 11:49