HLOŽKOVÁ, Tereza, Břetislav GÁL, Pavla URBÁNKOVÁ a Jan ROTTENBERG. Záněty zevního zvukovodu a středouší, možnosti terapie. Medicína pro praxi. Solen s.r.o., 2018, roč. 15(2), č. 2018, s. 98-101, 45 s. ISSN 1214-8687.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Záněty zevního zvukovodu a středouší, možnosti terapie.
Název anglicky Ear canal (otitis externa) and middle ear inflammations – diagnosis and therapy.
Autoři HLOŽKOVÁ, Tereza, Břetislav GÁL, Pavla URBÁNKOVÁ a Jan ROTTENBERG.
Vydání Medicína pro praxi, Solen s.r.o. 2018, 1214-8687.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky zánět zvukovodu; zánět středního ucha; nedoslýchavost, bolest ucha výtok z ucha
Klíčová slova anglicky external auditory canal inflammation; middle ear inflammation; hearing loss; ear ache; ear secretion
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 4. 3. 2019 16:38.
Anotace
Bolest ucha (otalgia) patří k častým symptomům, které vedou k nutnosti návštěvy lékaře. Nejčastější příčinou jsou zánětlivé procesy v oblasti zevního a středního ucha, na které je článek zaměřen, je ale nutno v rámci diferenciální diagnostiky pomýšlet i na možnost bolesti propagované do ucha při onemocnění v oblasti dutiny ústní, hltanu, čelistního kloubu i krční páteře. Etiopatogeneze, rozdělení a klinická manifestace zánětu zevního zvukovodu (otitis externa) je diskutována v první části článku. Popsány jsou jednotlivé formy zánětu, typické subjektivní potíže nemocných i možné rizikové faktory. V rámci terapeutické rozvahy jsou uvedeny možnosti léčby zahrnující lokálně působící i celkově podávané preparáty. Akutní zánět středního ucha (otitis media acuta) je onemocněním typickým pro dětský věk, nicméně se setkáváme s touto problematikou i u dospělých pacientů. Klinické symptomy kromě bolesti zahrnují i různě závažnou poruchu sluchu, příznaky celkové a pominout nelze i varovné příznaky možných komplikací při šíření zánětlivého procesu do oblasti vnitřního ucha nebo intrakraniálně. Diskutována je otázka úlohy praktického lékaře v diagnostice a léčbě zánětu středouší a situace, při nichž je nezbytné vyšetření a léčba ORL specialistou.
Anotace anglicky
Ear pain (earache, otalgia) in one of the common symptoms reffering patients to the ENT specialist. This article deals with earache,as a frequent cause of a GP visit. Although inflammations of the external auditory canal and middle ear are the most commoncauses of otalgia, other etiology including dental, oral and pharyngeal problems must be excluded. Also cervical spine and temporomandibularjoint affections presenting as ear pain (otalgy) can lead to otalgia. The first part of the article focuses on etiology,subjective symptoms and possible forms of acute inflammation of the external auditory canal (otitis externa). Possible risk factorsare also discussed (diabetes, immunodeficiency). Therapeutic approach includes especially local treatment (local antibiotics andcorticosteroids) and systemic medication in the severe course of the disease. Midle ear inflammations (otitis media) is typical forpaediatric population but it can be diagnosed also in adults. It can be accompanied with hearing loss, fever and other systemicsymptoms. Warning signs including peripheral vestibular syndrome (dizziness, nystagmus), haedache and other neurologicalsymptomatology can indicate severe complications when inflammation spreads to the inner ear and intracranial structures. Therole of the GPs and ENT specialist in diagnosis and therapy of the ottic inflammations are discussed.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 07:05