BENEŠ, Jan. USA za mřížemi. In FILOVER. Přednášky pro veřejnost na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity, 26.2.2019. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název USA za mřížemi
Název anglicky USA behind Bars
Autoři BENEŠ, Jan (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání FILOVER. Přednášky pro veřejnost na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity, 26.2.2019, 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60205 Literary theory
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/19:00109200
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky USA; vězení; masové uvězňování; minority
Klíčová slova anglicky USA; prison; mass incarceration; minorities
Štítky rivok
Změnil Změnil: Mgr. Igor Hlaváč, učo 342491. Změněno: 9. 4. 2020 16:48.
Anotace
Spojené státy americké se mohou pyšnit mnoha světovými prvenstvími, ale vedoucí pozici v počtu vězňů si za rámeček dají jen stěží. Proč jsou americká vězení tak plná a výstavba nových věznic neustává? Jaké jsou historické příčiny téměř nepřetržitého nárůstu vězeňské populace v USA? A z jakého důvodu je tato populace většinově afroamerická, hispánská a čítá čím dál více žen? Přednáška Jana Beneše, Ph.D. představí stěžejní historické momenty rozmachu tzv. průmyslově-vězeňského systému v USA. Poukáže na to, jak tvrdá protidrogová politika a rasismus vedou k rozpadu etnicky a ekonomicky minoritních a marginalizovaných komunit. Závěrečná část přednášky pak zanalyzuje vlivy rozbujelého justičního a vězeňského systému na vývoj americké populace a ekonomiky obecně.
Anotace anglicky
The United States rank first in many categories, but being the world leader in the number of incarcerated people is hardly a title to be proud of. Why are American prisons so full and why does the country keep building new ones? What are the historical causes of a continual increase in the American incarcerated population? And why is this population predominantly African American, Hispanic, and includes an increasing number of women? The lecture provides an overview of historic moments in the development of the prison-industrial complex in the United States. It highlights how harsh anti-drug policies and racism have led to the disintegration of ethnic and economic minorities and marginalized communities. The last part of the lecture analyzes the effects of the burgeoning justice and carceral system on the general development of American society and its economy.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 18:41