PECL, Jakub. Často nemocné dítě a možnosti ovlivnění imunity v primární péči. In VI. kongres Pediatrie pro praxi v Ostravě. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Často nemocné dítě a možnosti ovlivnění imunity v primární péči
Název česky Často nemocné dítě a možnosti ovlivnění imunity v primární péči
Název anglicky Reccurent infections and immunomodulation of children
Autoři PECL, Jakub (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání VI. kongres Pediatrie pro praxi v Ostravě, 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30209 Paediatrics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/19:00109235
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky imunomodulace
Klíčová slova anglicky immunomodulation
Štítky rivok
Změnil Změnil: MUDr. Jakub Pecl, učo 214412. Změněno: 5. 3. 2019 11:46.
Anotace
Zejména v sezóně respiračních infekcí tvoří tzv. „často nemocné děti“ velkou část pacientů ošetřovaných v praxi praktického dětského lékaře. Na vyšší nemocnosti nebo komplikovaném průběhu infekcí u dětí se mohou podílet i relativně vzácné stavy vyžadující specifickou péči dle základního onemocnění: primární a sekundární imunodeficity. Proto komplexní posouzení stavu každého konkrétního pacienta před zahájením případné imunomodulace a respektování zásad týkajících se jejího podávání je vždy základem bezpečné a účinné imunomodulace. V současné době je na trhu k dispozici celá řada přípravků s deklarovaným imunomodulačním účinkem pro snížení zejména respirační nemocnosti. Registrované léčivé přípravky mají účinky doložené seriózními dvojitě zaslepenými kontrolovanými studiemi. Jiné místo zaujímají potravinové doplňky, u kterých je při doporučeném dávkování zaručena pouze neškodnost. U řady z nich není účinnost doložena studiemi dle pravidel medicíny založené na důkazech. Ve svém sdělení uvádím přehled imunomodulačních přípravků použitelných v primární praxi se zaměřením na výsledky aktuálně dostupných klinických studií.
Anotace anglicky
Especially in the season of respiratory infections are so called "recurrent respiratory infections" pretty frequent reason for visit of GP. Relatively rare conditions, requiring specific care, may be primary and secondary immunodeficiencies. Therefore, a comprehensive health assessment of every patient is always the basis for safe and effective immunomodulation. At the presence a number of immunomodulatory products are available in pharmacies. Authorised medicinal products have the evidence of effects reported by serious double-blind placebo controlled studies. Other places occupy food supplements where only harmfulness is warranted at the recommended dose. Many of them are not proven by studies according to the rules of evidence-based medicine. In this review I present the results of available clinical trials of immunomodulators applicable in primary practice.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 16:10