HYRŠL, Pavel, Pavel DOBEŠ, Jaroslav HAVLÍK, Jiří DANIHLÍK, Dalibor TITĚRA, Hana VINŠOVÁ a František KAMLER. Správná praxe a kvalita krmení včel pro úspěšné přezimování. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Správná praxe a kvalita krmení včel pro úspěšné přezimování
Název česky Správná praxe a kvalita krmení včel pro úspěšné přezimování
Název anglicky Correct praxis and food quality for successful honey bee overwintering
Autoři HYRŠL, Pavel (203 Česká republika, domácí), Pavel DOBEŠ (203 Česká republika, domácí), Jaroslav HAVLÍK (203 Česká republika), Jiří DANIHLÍK (203 Česká republika), Dalibor TITĚRA (203 Česká republika, garant), Hana VINŠOVÁ (203 Česká republika) a František KAMLER (203 Česká republika).
Vydání 2018.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Cert., akred., schvál. metodiky, specializované mapy, léčebné, památkové postupy
Obor 40301 Veterinary science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Certifikovaná metodika ke stažení
Kód RIV RIV/00216224:14310/18:00100673
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky včela medonosná; Apis mellifera; přezimování
Klíčová slova anglicky honey bee; Apis melllifera; overwintering
Technické parametry Výživa včelstev je stejná u včelstev v malochovu i v profesionálním chovu. Optimální podmínky teplotní i výživové při vývoji plodu jsou předpokladem, aby si včelstvo mohlo vychovat potřebný počet jedinců specializovaných na potřeby včelstva v příslušném ročním období. Klíčové je množství dlouhověkých včel líhnoucích se z červencového a srpnového plodu, které musí ve včelstvu přečkat až do jara. Poznatky publikované v této metodice může využít každý chovatel včel, který se snaží o správnou chovatelskou praxi předcházející zbytečným ztrátám včelstev.
Změnil Změnil: doc. RNDr. Pavel Hyršl, Ph.D., učo 9982. Změněno: 4. 4. 2019 14:02.
Anotace
Cílem předložené metodiky je přehledné shrnutí znalostí a zásad o výživě a krmení včelstev. Znepokojivé ztráty včelstev, které jsou evidovány v posledních asi deseti letech na celém světě, připadají na vrub nejen nemocí a zhoršeného prostředí, ale i špatné chovatelské praxe. Ukázaly to jasně vědecké analýzy příčin ztrát celoevropského projektu Epilobee (2012-2014). Náprava v tomto směru není nákladná a je ve své podstatě založena na vzdělávání včelařů všech věkových kategorií.
Anotace anglicky
The certified method summarise the knowledge and rules about nutrition and feeding of honey bee colonies. Colony loses documented worldwide are caused by various reason but for for it include also breeding praxis. European project Epilobee (2012-2014) analysed the reasons for colony loses and also shows the importance of education of honey bee keepers.
Návaznosti
QJ1610248, projekt VaVNázev: Dlouhověkost včel a její úloha v udržitelném chovu (Akronym: Dlouhověkost)
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Dlouhověkost včel a její úloha v udržitelném chovu
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 18:38