ŘÍHA, Jan, Hana NEJESCHLEBOVÁ, Jiří DOŠKAŘ, Roman PANTŮČEK, Martin BENEŠÍK, Marcela KLIMEŠOVÁ, Renata KARPÍŠKOVÁ a Ivana KOLÁČKOVÁ. Přípravek pro léčbu MRSA infekcí hospodářských zvířat s obsahem fágového lyzátu. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Přípravek pro léčbu MRSA infekcí hospodářských zvířat s obsahem fágového lyzátu
Název anglicky Preparation containing phage lysate for the treatment of MRSA infections in livestock
Autoři ŘÍHA, Jan (203 Česká republika), Hana NEJESCHLEBOVÁ (203 Česká republika), Jiří DOŠKAŘ (203 Česká republika, garant, domácí), Roman PANTŮČEK (203 Česká republika, domácí), Martin BENEŠÍK (203 Česká republika, domácí), Marcela KLIMEŠOVÁ, Renata KARPÍŠKOVÁ (203 Česká republika) a Ivana KOLÁČKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání 2018.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Technicky realizované výsledky (prototyp, funkční vzorek)
Obor 10606 Microbiology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Funkční vzorek - Přípravek pro léčbu MRSA infekcí hospodářských zvířat s obsahem fágového lyzátu
Kód RIV RIV/00216224:14310/18:00100675
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky antibacterial therapy; phage therapy; livestock associated MRSA; Staphylococcus aureus
Technické parametry Jako optimální forma pro začlenění fágového lyzátu, za předpokladu zachování jeho lytických schopností u vybraných bakteriálních kmenů, do lékové formy vhodné pro lokální aplikaci u hospodářských zvířat (např. v případě nazální infekce) se jeví forma gelu. Gel je schopen vytvořit a uchovat podmínky pro přežití fága v aktivní formě a zároveň poskytnout vhodné aplikační vlastnosti – perzistence na místě aplikace, prodloužení účinku díky pomalejší degradaci prostředí pro přežití fága – dehydrataci gelové struktury. Stejné výhody jsou pak zjevné při skladování takového přípravku. Gel může být proveden s využitím různých substancí – např. hydroxyethylcelulosa, agaragar a proveden v různé výsledné hustotě. To rozšiřuje možnosti aplikačních forem – např. aplikace hustého gelu na nazální sliznici, lokální infekční místo, či použití méně viskózní formy gelu např. ve formě spreje.
Změnil Změnil: prof. RNDr. Roman Pantůček, Ph.D., učo 842. Změněno: 11. 3. 2019 15:56.
Anotace
Cílem tohoto funkčního vzorku bylo vytvořit přípravek s využitím fágového lyzátu stafylokokového bakteriofága 812h1 (CAPM V-689) a ověřit jeho účinnost při léčbě bakteriálních infekcí u hospodářských zvířat způsobených kmeny Staphylococcus aureus včetně meticilin-rezistentních variant.
Anotace anglicky
The objective of this functional sample was to develop phage lysate of staphylococcal bacteriophage 812h1 (CAPM V-689) and to verify its efficacy in treatment of bacterial infections caused by Staphylococcus aureus including methicillin-resistant strains in farm animals.
Návaznosti
QJ1510216, projekt VaVNázev: Fágová terapie infekcí vyvolaných Staphylococcus aureus v chovech hospodářských zvířat (Akronym: StafyFag)
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Fágová terapie infekcí vyvolaných Staphylococcus aureus v chovech hospodářských zvířat
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 14:51