ČEŠKOVÁ, Tereza, Darina MÍSAŘOVÁ, Hana SVOBODOVÁ, Radek DURNA a Eduard HOFMANN. The conception of geographical fieldwork at primary and lower secondary school. In SVOBODOVÁ, Hana a Radek DURNA. EUROGEO 2019 "Teaching Geography in challenging times". 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název The conception of geographical fieldwork at primary and lower secondary school
Název česky Koncepce terénní výuky na základní škole
Autoři ČEŠKOVÁ, Tereza (203 Česká republika, garant, domácí), Darina MÍSAŘOVÁ (203 Česká republika, domácí), Hana SVOBODOVÁ (203 Česká republika, domácí), Radek DURNA (203 Česká republika, domácí) a Eduard HOFMANN (203 Česká republika, domácí).
Vydání EUROGEO 2019 "Teaching Geography in challenging times" 2019.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Francie
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/19:00108340
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky terénní výuka; koncepce; primární vzdělávání; druhý stupeň
Klíčová slova anglicky fieldwork; outdoor education; conception; primary education; lower secondary education
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Češková, Ph.D., učo 209756. Změněno: 24. 2. 2020 15:45.
Anotace
During the past 50 years, the forms of fieldwork have developed from conventional field excursions through field research based on hypotheses testing to inquiry-based education. Fieldwork contributes to the development of all pupils’ key competences, to linking theoretical knowledge and practice as well as to the development of natural physical activity and healthy lifestyle. If the fieldwork should work, it is necessary for a school to have a coherent system – a conception which would take into account the specifics of the school surroundings, its specialization and type. The conception should also allow for the continuity with regards to the curriculum and its progression, for the interconnection of the indoor and school instruction, and for linking of current topics with fieldwork in the actual surroundings. The aim of the paper is to present the optimal (i.e. comprehensive and coherent) conception of fieldwork in geographical curriculum for primary and lower secondary school. The procedure of designing the conception of fieldwork as well as concrete examples of arranging the fieldwork into geographical curriculum at primary and lower secondary school will be presented. This paper introduces partial results of applied research project supported by TACR.
Anotace česky
Během posledních 50 let se formy terénní výuky vyvinuly od tradiční terénní exkurze přes terénní výzkum založený na testování hypotéz až po badatelsky orientovanou výuku, která odráží různé pohledy na vyučování a učení. Terénní výuka přispívá k rozvoji všech klíčových kompetencí žáků, k propojování teoretických poznatků s praktickými, a stejně tak neodmyslitelně přispívá k rozvoji přirozené pohybové aktivity a zdravějšího životního stylu. Pokud má terénní výuka splňovat uvedené cíle je potřeba, aby měla škola vytvořený systém - koncepci terénní výuky, která bude brát v úvahu specifika prostředí, ve kterém se škola nachází, její zaměření a stupeň školy. Tato koncepce by měla dále zohlednit návaznost terénní výuky na učivo předchozích ročníků a progresi učiva, propojenost a přímou návaznost na výuku v učebně, propojenost různých forem terénní výuky z hlediska jejího trvání či propojenost aktuálních témat s terénní výukou v různých typech krajiny. Cílem příspěvku je představit návrh optimálního, tj. uceleného a provázaného systému terénní výuky pro základní školy s důrazem na geografické učivo. Představen bude návrh konkrétního postupu při koncipování systému terénní výuky a ukázka zařazení terénní výuky dle jednotlivých geografických témat učiva základní školy. Příspěvek prezentuje dílčí závěry vzniklé v rámci realizace projektu aplikovaného výzkumu TACR TJ01000127.
Návaznosti
TJ01000127, projekt VaVNázev: Systém terénní výuky pro základní školy
Investor: Technologická agentura ČR, Systém terénní výuky pro základní školy
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 22:49