REICHSTÄTER, Jan. Křesťanská Evropa? Christianizace a asimilace pohanských elementů v prostoru severně od Alp - FILOVER: Přednášky pro veřejnost na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Křesťanská Evropa? Christianizace a asimilace pohanských elementů v prostoru severně od Alp - FILOVER: Přednášky pro veřejnost na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity
Název česky Křesťanská Evropa? Christianizace a asimilace pohanských elementů v prostoru severně od Alp
Název anglicky Christian Europe? Christianization and assimilation of Pagan elements in the area north of the Alps
Autoři REICHSTÄTER, Jan.
Vydání 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Popularizační texty a aktivity
Obor 60304 Religious studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky christianizace; pohanství; Evropa; folklór
Klíčová slova anglicky Christianization; Paganism; Europe; folklore
Změnil Změnila: Mgr. Michaela Ondrašinová, Ph.D., učo 64955. Změněno: 22. 1. 2021 18:16.
Anotace
Ve společenských diskuzích posledních let se zejména v souvislosti s aktuální multikulturní problematikou opakovaně objevuje klišé o „křesťanských kořenech“ evropské kultury nebo dokonce křesťanství coby „tradičním náboženství Evropanů“. Cílem přednášky bude kritické uchopení těchto klišé, a to zejména poukazem na komplikované dějiny šíření křesťanství v různých částech Evropy, vytrvalost pohanských elementů v nominálně křesťanských kulturách a romantické znovuobjevení pohanství během novověku, doprovázené pozvolnou sekularizací a do jisté míry i pozvolným „soumrakem“ křesťanství v západních zemích.
Anotace anglicky
The aim of the lecture is a critical reflection of the popular theses about the "Christian roots" of European culture(s), or about Christianity as a "traditional religion of Europeans". In these regards the lecture points out especially a problematic history of the process of Christianization in the continent, a resistance of Pagan elements in nominally "Christian" cultures, as well as a romantic (re)discovery of the Paganism in modern era coming hand by hand with a process of secularization and - in some regard - also with a "twilight" of Christianity in Western countries.
VytisknoutZobrazeno: 13. 5. 2024 09:49