BOŘILOVÁ LINHARTOVÁ, Petra a Michaela BARTOŠOVÁ. Molekulárně biologické a jiné testy používané v preventivním zubním lékařství. Online. Portál LF MU, 2019, 25 s. ISSN 1801-6103.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Molekulárně biologické a jiné testy používané v preventivním zubním lékařství
Název anglicky Molecul biological and other tests used in preventive dentistry
Autoři BOŘILOVÁ LINHARTOVÁ, Petra (203 Česká republika, garant, domácí) a Michaela BARTOŠOVÁ (703 Slovensko, domácí).
Vydání 25 s. 2019.
Nakladatel Portál LF MU
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Učební texty pomůcky (vč. dílčích kapitol v učebnicích)
Obor 30208 Dentistry, oral surgery and medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/19:00108459
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISSN 1801-6103
Klíčová slova anglicky prevention; dental caries; periodontitis; bacteria; saliva; multiplex PCR; behavioral intervention
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 15. 4. 2020 10:42.
Anotace
Výukový materiál bude sloužit k seznámení studentů s moderními molekulárně biologickými testy, které mohou být využívány v preventivním zubním lékařství. Mezi tyto testy se řadí komerční kity k určení rizika vzniku zubního kazu a parodontopatií. Principem většiny metod je amplifikace genu pro bakteriální 16SrRNA (nejčastěji), a tedy detekce a kvantifikace orálních bakterií. Studenti si prakticky vyzkouší odběr vzorku zubního plaku a sulkulární tekutiny, následně bude externě provedena laboratorní analýza několika vzorků, v nichž budou stanoveny vybrané kariogenní bakterie. Ve cvičení bude studentům ukázáno a vysvětleno několik vzorových závěrečných zpráv s laboratorním nálezem, aby je dokázali sami interpretovat. Klinický obraz a mikrobiologický nález bude doplněn o zjištěné vlastnosti sliny pacienta a ze všech těchto informací vyvodí studenti doporučení pro konkrétního pacienta.
Anotace anglicky
The aim of this educational material is to introduce students to modern molecular biological tests that can be used in preventive dentistry. These tests include commercial kits for the assessment of risk of caries and periodontal diseases development. The principle of most methods is the amplification of the gene for bacterial 16SrRNA (most commonly) and thus detection and quantification of oral bacteria. Students practise to collect plaque and crevicular fluid samples and to fill in an accompanying application form. Subsequently, an external laboratory analysis of several samples will be performed and selected cariogenic bacteria will be determined. In the practical lessons, several sample final reports with laboratory findings will be presented and explained to the students so that they themselves are able to interpret them. Clinical picture and microbiological findings will also include characteristics of patient´s saliva; based on all this information the students will make a recommendation for a particular patient.
Návaznosti
NV17-30439A, projekt VaVNázev: Moderní biotechnologické a behaviorální přístupy ve výzkumu zubního kazu a strategie jeho prevence
VytisknoutZobrazeno: 5. 5. 2024 17:22