RAŠKA, Filip, Radomír MAGER, Břetislav LIPOVÝ a Ivan SUCHÁNEK. Dětský pacient s tracheostomií - ne vždy jde vše tak hladce. In 15. Festival kazuistik Luhačovice. 2019. ISBN 978-80-907517-1-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dětský pacient s tracheostomií - ne vždy jde vše tak hladce
Název česky Dětský pacient s tracheostomií - ne vždy jde vše tak hladce
Autoři RAŠKA, Filip, Radomír MAGER, Břetislav LIPOVÝ a Ivan SUCHÁNEK.
Vydání 15. Festival kazuistik Luhačovice, 2019.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
ISBN 978-80-907517-1-2
Klíčová slova česky tracheostomie u dětí, zajištění dýchacích cest, stenóza trachey
Změnil Změnil: MUDr. Radomír Mager, Ph.D., učo 33139. Změněno: 2. 5. 2019 22:00.
Anotace
Správné zajištění dýchacích cest u pacienta neznamená jen možnost účelné ventilace, ale zajišťuje také dostatečnou oxygenaci všech tkání. Mezi základní postupy, které vedou k zajištění dýchacích cest, patří i tracheostomie. Jedná se o chirurgický výkon, kdy je průdušnice vyústěna na povrch těla. Ač se jedná o jeden z nejstarších chirurgických výkonů u dětských pacientů se provádí relativně méně často. Mezi hlavní indikace tracheostomie u dětí patří obstrukce dýchacích cest, zajištění dýchacích cest bez nutnosti ventilační podpory a v neposlední řadě také potřeba dlouhodobé plicní ventilace. Tracheostomie, tak jako každý jiný invazivní výkon, s sebou nese řadu možných komplikací. V tomto příspěvku prezentujeme případ ročního chlapce, který utrpěl mnohočetné popáleniny hlavy, trupu, HKK i DKK, které si způsobil horkým olejem při převrhnutí fritovacího hrnce. Popálené plochy gr. II.b-III, celkového rozsahu 55% TBSA. Vzhledem k rozsahu popálených ploch a počínajícímu otoku hlavy a krku po primárním ošetření na sále v celkové anestesii bylo dítě ponecháno zaintubované, na řízené ventilaci. Pro přetrvávající otok horních cest dýchacích a potřebu dlouhodobé umělé plicní ventilace je přikročeno 9. poúrazový den k provedení tracheostomie. Po postupném weaningu dítě již spontánně ventiluje, nicméně zde přetrvává fonační porucha. Při kontrolní bronchoskopii je zjištěn edém arytenoidních chrupavek a významná subglotická stenóza těsně nad tracheostomickou kanylou. Ukazuje se tak, že dekanylace nebude jen běžnou rutinou.
Anotace česky
Správné zajištění dýchacích cest u pacienta neznamená jen možnost účelné ventilace, ale zajišťuje také dostatečnou oxygenaci všech tkání. Mezi základní postupy, které vedou k zajištění dýchacích cest, patří i tracheostomie. Jedná se o chirurgický výkon, kdy je průdušnice vyústěna na povrch těla. Ač se jedná o jeden z nejstarších chirurgických výkonů u dětských pacientů se provádí relativně méně často. Mezi hlavní indikace tracheostomie u dětí patří obstrukce dýchacích cest, zajištění dýchacích cest bez nutnosti ventilační podpory a v neposlední řadě také potřeba dlouhodobé plicní ventilace. Tracheostomie, tak jako každý jiný invazivní výkon, s sebou nese řadu možných komplikací. V tomto příspěvku prezentujeme případ ročního chlapce, který utrpěl mnohočetné popáleniny hlavy, trupu, HKK i DKK, které si způsobil horkým olejem při převrhnutí fritovacího hrnce. Popálené plochy gr. II.b-III, celkového rozsahu 55% TBSA. Vzhledem k rozsahu popálených ploch a počínajícímu otoku hlavy a krku po primárním ošetření na sále v celkové anestesii bylo dítě ponecháno zaintubované, na řízené ventilaci. Pro přetrvávající otok horních cest dýchacích a potřebu dlouhodobé umělé plicní ventilace je přikročeno 9. poúrazový den k provedení tracheostomie. Po postupném weaningu dítě již spontánně ventiluje, nicméně zde přetrvává fonační porucha. Při kontrolní bronchoskopii je zjištěn edém arytenoidních chrupavek a významná subglotická stenóza těsně nad tracheostomickou kanylou. Ukazuje se tak, že dekanylace nebude jen běžnou rutinou
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 02:51