SLEZÁČKOVÁ, Alena. Formování dobrého charakteru z pohledu pozitivní psychologie: Jak, kdy a proč rozvíjet silné stránky charakteru? In Nejen informovat, také formovat! Sympózium o možnostech a významu humanitních předmětů v systému vzdělání vůbec a technického zvláště. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Formování dobrého charakteru z pohledu pozitivní psychologie: Jak, kdy a proč rozvíjet silné stránky charakteru?
Autoři SLEZÁČKOVÁ, Alena.
Vydání Nejen informovat, také formovat! Sympózium o možnostech a významu humanitních předmětů v systému vzdělání vůbec a technického zvláště, 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 50101 Psychology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky charakter; silné stránky; ctnosti; pozitivní psychologie
Klíčová slova anglicky character; character strengths; virtues; positive psychology
Změnil Změnila: doc. PhDr. Alena Slezáčková, Ph.D., učo 24238. Změněno: 7. 5. 2019 19:37.
Anotace
Co tvoří dobrý charakter? Je možné jej zkoumat vědeckými metodami? Jsou charakterové vlastnosti kulturně specifické, anebo existují univerzální ctnosti? Jak můžeme lépe poznat své silné stránky? A lze charakter cíleně rozvíjet? V přednášce se dozvíte odpovědi na tyto i mnohé další otázky, které souvisejí s tématem charakteru, jemuž je v rámci pozitivní psychologie věnována velká pozornost. Představíme si základní klasifikace silných stránek charakteru, metody jejich měření i zajímavé výsledky výzkumů. Nebudou chybět ani doporučení a inspirace pro rozvoj a kultivaci silných stránek charakteru v každodenním životě.
Anotace anglicky
What makes a good character? Is it possible to examine it by scientific methods? Are character strengths culturally specific, or are there universal virtues? How can we know our strengths better? And can the character be purposefully developed? In the lecture, you will find answers to these and many other questions that are related to the theme of the character, which is paid great attention in positive psychology. We will introduce a classification of character strengths, methods of their measurement and interesting research results. There will also be recommendations and inspiration for developing and cultivating the strengths of character in everyday life.
VytisknoutZobrazeno: 11. 5. 2024 03:35