RADOVÁ, Irena. Morálka v Kallimachových hymnech. In Morálka v kontexte storočí, 28. a 29. 3. 2019 na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Morálka v Kallimachových hymnech
Název anglicky The ethics in the Callimachus' hymns
Autoři RADOVÁ, Irena (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Morálka v kontexte storočí, 28. a 29. 3. 2019 na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove, 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60206 Specific literatures
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/19:00109675
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Kalliamchos z Kyrény; hymnus na Démétru; Erysichthón; morálka
Klíčová slova anglicky Callimachus; hymn on Demeter; Erysichthon; the ethics
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Skřivanová, učo 262124. Změněno: 5. 4. 2020 10:59.
Anotace
Hymny Kallimacha z Kyrény, jednoho z předních alexandrijských básníků 3. stol. př. Kr., jsou bohatými zdroji příkladů vhodných pro zkoumání morálky různých společenských vrstev ptolemaiovského Egypta tehdejší doby. Vhodnou pasáží k výzkumu z tohoto hlediska je rovněž úryvek z hymnu věnovaného bohyní Démétře. Královští rodiče v něm úzkostlivě tají společenské znemožnění svého syna Erysichthóna, jež si Erysichthón přivodil neodpustitelnou urážkou velké bohyně. Vypravěč hymnu následně zaujímá k danému narrativu svůj osobitý postoj a ukazuje se, že Erysichthónův příběh není v rámci tohoto hymnu pouze tradičním nositelem morálního poselství, ale rovněž informantem o skutečné etice helénistického člověka.
Anotace anglicky
The hymns by Callimachus, one of the prominent Alexandrian poets of the 3rd century BCE, are rich with examples convenient for investigating the ethics of various social classes of the Ptolemaic Egypt. One of them is to be found in the hymn on Demeter, where royal parents try anxiously to hide the social implications of the outrage of their son Erysichthon according to the goddess. The narrator subsequently takes a peculiar stand to their tale, and in the end, Erysichthon´s story proves to be not only a traditional vehicle of morals but also a useful informant of the real ethics of a Hellenistic man.
Návaznosti
MUNI/A/1269/2018, interní kód MUNázev: Výzkum starověkých jazyků mediteránního prostoru, jejich písemnictví a příslušných kultur, včetně jejich recepce – 2019 (Akronym: Staré jazyky a kultury)
Investor: Masarykova univerzita, Výzkum starověkých jazyků mediteránního prostoru, jejich písemnictví a příslušných kultur, včetně jejich recepce – 2019, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 14:50