REŠKOVÁ, Ivana. Poetika míst v osobní korespondenci Otokara Březiny. In Eva Vrabcová. OTOKAR BŘEZINA 2018. Materiály z mezinárodního symposia. Praha: Togga. s. 35-44. ISBN 978-80-7476-160-7. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Poetika míst v osobní korespondenci Otokara Březiny
Název česky Poetika míst v osobní korespondenci Otokara Březiny
Název anglicky Poetics of Places in Personal Correspondence of Otokar Březina
Autoři REŠKOVÁ, Ivana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Praha, OTOKAR BŘEZINA 2018. Materiály z mezinárodního symposia. od s. 35-44, 10 s. 2019.
Nakladatel Togga
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60204 General literature studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14640/19:00109779
Organizační jednotka Centrum jazykového vzdělávání
ISBN 978-80-7476-160-7
Klíčová slova česky Julius Zeyer; František Bílek; Otokar Březina; osobní korespondence
Klíčová slova anglicky Julius Zeyer; František Bílek; Otokar Březina; private corespondence
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: PaedDr. Marta Holasová, Ph.D., učo 38218. Změněno: 12. 5. 2020 21:24.
Anotace
Příspěvek se zabývá fenoménem místa v korespondenci básníka a esejisty Otokara Březiny. V jeho díle i v písemných komunikátech nalezneme mnoho dokladů o tom, jak důležitá byla pro Březinovu osobnost místa jeho pobytů. Odrazy básníkových působišť se objevují nejen v dopisech, ale i v jeho díle. Místo u Březiny má mnoho podob, je jím město, kostel či chrám, alej, park a příroda s všeobklopujícím vesmírem vůbec. Není náhodou, že člověk, oplývající doslova encyklopedickými znalostmi, strávil svůj život v menších, klidných lokalitách, ať už jde o Počátky, Telč, Jinošov, Novou Říši či Jaroměřice. Podobně jako Julia Zeyera jej fascinovala česká krajina a dokázal nevšedním způsobem vnímat její magičnost (příkladem může být Vodňany či Lomec u Zeyera či Majdalena u Březiny). V příspěvku jsou chronologickým způsobem zachycena místa spojená s Březinovým životem tak, jak je básníkova představivost navždy uložila do jeho soukromých listů. Příspěvek je věnován památce doc. PhDr. Jiřího Bednáře, CSc., pro nějž se Březinova osobnost a dílo staly celoživotním zájmem.
Anotace anglicky
Poetics of Places in the Personal Correspondence of Otokar BřezinaThe paper deals with the phenomenon of the place in the correspondence of the poet and essayist Otokar Březina. In his work and in written communications can be found a lot of evidence of how important his place of residence was for Březina's personality. Like Julius Zeyer, he was fascinated by the Czech landscape and was able to perceive her magic in an unusual way In the paper, the places associated with Brezina's life are captured chronologically, as the poet's imagination saved them forever in his private correspondence. The paper is dedicated to the memory of doc. Prof. PhDr. Jiří Bednář, CSc., for whom Březina's personality and work became a lifelong interest.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 03:07