WILDMANNOVÁ, Mirka a Kristýna ZÁRUBOVÁ. Od sociálních inovací k advokacii (se zaměřením na město Brno). In Ing. Viktorie Klímová, Ph.D. ,Ing Vladimír Žítek, Ph.D. XXII. International Colloquium on Regional Sciences. 1. vyd. Brno: Masaryk University, 2019, s. 724-731. ISBN 978-80-210-9268-6. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.P210-9268-2019-91.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Od sociálních inovací k advokacii (se zaměřením na město Brno)
Název česky Od sociálních inovací k advokacii (se zaměřením na město Brno)
Název anglicky From Social Innovations to Advocacy (focusing on the city of Brno)
Autoři WILDMANNOVÁ, Mirka (203 Česká republika, garant, domácí) a Kristýna ZÁRUBOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, XXII. International Colloquium on Regional Sciences, od s. 724-731, 8 s. 2019.
Nakladatel Masaryk University
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50202 Applied Economics, Econometrics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Kód RIV RIV/00216224:14560/19:00109956
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-210-9268-6
Doi http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.P210-9268-2019-91
UT WoS 000576955800091
Klíčová slova česky Sociální inovace; advokační proces; veřejná politika; advokační práce
Klíčová slova anglicky Social innovation; advocacy process; public policy; advocacy
Změnil Změnila: Mgr. Daniela Marcollová, učo 111148. Změněno: 31. 3. 2020 14:02.
Anotace
Sociální inovace slouží k eliminaci rozdílů ve společnosti, proto je jejich cílem ovlivňovat a korigovat sociální změny. Zahrnují nové metody, služby nebo přístupy k řešení problému než ty současně zavedené a slouží ke zkvalitnění a zlepšení sociálního prostředí. Sociální inovace mají zásadní význam pro ekonomický a sociální rozvoj společnosti. Advokacie je činnost, která se snaží ovlivňovat politická, ekonomická či sociální rozhodnutí s cílem pozitivní změny politiky, postupů nebo postojů a spočívá v přímém přístupu k rozhodovatelům na různých úrovních. V České republice je zavádění sociálních inovací podpořeno projekty z Evropského sociálního fondu. Cílem příspěvku je zjistit možnosti fungování advokačních nástrojů podporujících sociální inovace možnosti fungování a implementace do veřejných politik v České republice. Výzkum byl postaven na dotazníkovém šetření týkajícím se implementace advokační práce u vybraných realizátorů a žadatelů o podporu z Evropského sociálního fondu, a to se zaměřením na realizovaný projekt Magistrátu města Brna. Z dotazníkového šetření vyplynulo, že advocacy má své místo v inovačních projektech a další podpora a rozvoj tohoto nástroje je žádoucí. Limity, které subjekty aktuálně řeší, souvisí zejména s omezenými kapacitami, finanční náročností a doposud relativně nízkou znalostí nástrojů, které v rámci advocacy mohou využívat.
Anotace anglicky
Social innovation serves to eliminate differences in society, so their goal is to influence and correct social change. They include new methods, services or approaches to problem solving than those currently introduced and serve to improve and improve the social environment. Social innovation is crucial for the economic and social development of society. Advocacy is an activity that seeks to influence political, economic or sociual decisions with to a positive change in policy, practice or attitude and involves direct access to decision makers at different levels. In the Czech Republic, the introduction of social innovation is supported by projects from the European Social Fund. The aim of the paper is to find out the possibilities of advocacy tools supporting social innovation possibilities of functioning and implementation into public policies in the Czech Republic. The research was based on a questionnaire survey on the implementation of advocacy work for selected implementers and applicants for support from the European Social Fund, focusing on the project of the City of Brno. The survey showed that advocacy has its place in innovation projects and further support and development of this tool is desirable. The limits currently being addressed by the entities are mainly related to the limited capacities, financial demands and relatively low knowledge of the tools they can use in the advocacy
VytisknoutZobrazeno: 18. 9. 2024 23:06