BUGDOLOVÁ, Sandra, Michaela BAHELKOVÁ, Přemysl LUBAL a Marta FARKOVÁ. ITP analysis of sweet beverages and beers. In Libuše Trnková. XIX. Workshop of Biophysical Chemists and Electrochemists. 1st edition. Brno: Masaryk University, 2019, s. 38. ISBN 978-80-210-9309-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název ITP analysis of sweet beverages and beers
Autoři BUGDOLOVÁ, Sandra, Michaela BAHELKOVÁ, Přemysl LUBAL a Marta FARKOVÁ.
Vydání 1st edition. Brno, XIX. Workshop of Biophysical Chemists and Electrochemists, s. 38-38, 2019.
Nakladatel Masaryk University
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-210-9309-6
Klíčová slova česky isotachophoresis; food control; beverages
Změnil Změnila: RNDr. Marta Farková, CSc., učo 546. Změněno: 27. 7. 2019 16:17.
Anotace
Isotachophoresis (ITP) is a modern analytical method which provides information about qualitative and quantitative composition of the sample. The sample is injected between leading (LE) and terminating (TE) electrolyte which ions have higher (LE) and lower (TE) mobility than all ions present in the sample. When the voltage is applied on inert Pt electrodes placed in solution, the ions are separated into individual zones according to their decreasing electrophoretic mobility. The ITP method was applied for analysis of samples of sweet beverages, alcoholic and non-alcoholic beers when the content of artificial sweeteners (e.g. acesulfame, cyclamate, saccharin) and some anions (e.g. sulphate, malate, succinate, citrate, phosphate) was determined. The analyses were carried out on electrophoretic analyzer EA 102 (Villa Labeco, Slovakia) with conductivity detector.
Návaznosti
MUNI/A/1359/2018, interní kód MUNázev: Vývoj metod a instrumentace pro analýzu biologicky významných látek 2019
Investor: Masarykova univerzita, Vývoj metod a instrumentace pro analýzu biologicky významných látek 2019, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 20:25