KUBÍČKOVÁ, Helena a Markéta NOVOTNÁ. Historické památky ve venkovských oblastech - výzvy pro další rozvoj destinace. In Ivica Linderová. 14. mezinárodní konference Aktuální problémy cestovního ruchu. Sborník z mezinárodní konference. Jihlava: Vysoká škola polytechnická Jihlava. s. 156-165. ISBN 978-80-88064-42-8. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Historické památky ve venkovských oblastech - výzvy pro další rozvoj destinace
Název anglicky Historical monuments in the rural areas - challenges for further destination development
Autoři KUBÍČKOVÁ, Helena (203 Česká republika, garant, domácí) a Markéta NOVOTNÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Jihlava, 14. mezinárodní konference Aktuální problémy cestovního ruchu. Sborník z mezinárodní konference. od s. 156-165, 10 s. 2019.
Nakladatel Vysoká škola polytechnická Jihlava
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50204 Business and management
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14560/19:00110272
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-88064-42-8
Klíčová slova česky Cestovní ruch; marketingová strategie; udržitelnost; venkov; Vysočina
Klíčová slova anglicky Countryside; Highlands; marketing strategy; sustainability; tourism
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Pavel Sedláček, učo 23217. Změněno: 8. 4. 2020 21:20.
Anotace
Předložený příspěvek se zaměřuje na možnost využití historických památek ve venkovských oblastech. O tomto využití je pojednáno zejména v kontextu problematiky udržitelného rozvoje venkovských destinací a nutnosti reagovat na nové poptávkové trendy. Jako konkrétní příklad dobré praxe, demonstrující jeden z přístupů umožňujících zhodnocení potenciálu cestovního ruchu pro další rozvoj, je představeno využití zámku v obci Radešín, který je spravován organizací Balónový zámek s. r. o. Cílem článku je poukázat na to, jak lze vhodně zkombinovanými aktivitami sladit finanční cíle organizace s rozvojem daného regionu. Zpracování se odvíjí od teoretických poznatků získaných z rešerše relevantních odborných publikací. Zdrojem informací pro případovou studii jsou kromě podkladů vycházejících ze stavebně-historického průzkumu a interních dokumentů také realizované osobní rozhovory a vlastní poznatky získané pozorováním firemního prostředí. V této části se tak uplatňuje zejména metoda participačního pozorování a dále metoda analýzy, syntézy a komparace. Závěrem jsou vyhodnoceny přínosy pro region a jeho další rozvoj i z hlediska tvorby dodavatelsko-odběratelských vztahů a navázání spolupráce s regionálními dodavateli.
Anotace anglicky
The submitted paper focuses on the use of historical monuments in rural areas. This issue is discussed in the context of sustainable development of rural destinations, as well as the response to new tourism demand trends. As a concrete example of good practice, the organization Balloon Chateau Ltd., which manages private chateau area in Radešín, is introduced. This example demonstrates one of the approaches to the valorisation of tourism potential for further destination development. The aim of this paper is to show how the financial goals of the private organization can be reconciled with the development of the region by appropriately combined activities. The paper background is based on relevant theoretical knowledge. Professional studies and internal documents are other sources of information for the case study. Moreover, the personal interviews were conducted. The method of participatory observation, as well as the method of analysis, synthesis, and comparison, were used. Finally, the benefits for the region and its development are evaluated in terms of creating customer-supplier relationships and cooperation with regional suppliers.
Návaznosti
MUNI/A/1166/2018, interní kód MUNázev: Udržitelnost destinace pod tlakem globálních trendů v cestovním ruchu (Akronym: UDECR)
Investor: Masarykova univerzita, Udržitelnost destinace pod tlakem globálních trendů v cestovním ruchu, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 00:27