JABANDŽIEV, Petr, Jan PAPEŽ, Tereza PINKASOVÁ, Jakub PECL, Markéta VEVERKOVÁ a Lumír KUNOVSKÝ. Postbiotika a jejich využití v pediatrii. Pediatrie pro praxi. Solen s.r.o., 2019, roč. 20, č. 3, s. 142-147. ISSN 1213-0494.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Postbiotika a jejich využití v pediatrii
Název anglicky Postbiotics and their using in pediatric
Autoři JABANDŽIEV, Petr (203 Česká republika, garant, domácí), Jan PAPEŽ (203 Česká republika, domácí), Tereza PINKASOVÁ (203 Česká republika, domácí), Jakub PECL (203 Česká republika, domácí), Markéta VEVERKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Lumír KUNOVSKÝ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Pediatrie pro praxi, Solen s.r.o. 2019, 1213-0494.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30209 Paediatrics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/19:00110467
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky Mikrobiota; Děti; Postbiotika; Kojenecká formule
Klíčová slova anglicky Microbiota; Children; Postbiotics; Infant formula
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 2. 4. 2020 08:51.
Anotace
Optimální vývoj gastrointestinálního traktu a imunitního systému je spojen, mimo jiné, se správným vývojem a složením střevní mikrobioty. Vedle prebiotik, probiotik a synbiotik se mohou na modulaci složení mikrobioty, a dále na vývoji gastrointestinálního traktu a imunitního systému podílet, tzv. postbiotika. Jedná se o metabolické sloučeniny produkované probiotickými mikroby ovlivňující různé biologické funkce hostitele jak na lokální, tak i systémové úrovni. V poslední době se můžeme v klinické praxi setkat s fermentovanými kojeneckými formulemi obsahujícími postbiotika. Předkládané sdělení podává přehled o možných benefitech fermentovaných kojeneckých formulí s postbiotiky a shrnuje současnou klinickou evidenci v této problematice.
Anotace anglicky
The optimal development of the gastrointestinal tract and the immune system is associated, among other things, with the proper development and composition of the intestinal microbiota. In addition to prebiotics, probiotics and synbiotics, so-called postbiotics may contribute to the modulation of microbial composition and thus to the development of both the gastrointestinal tract and the immune system. Postbiotics are metabolic compounds produced by the probiotic microbes and they affect various biological functions of the host at both local and systemic levels. Lately, in clinical practice, we can find fermented infant formulas containing postbiotics. This report gives an overview of the possible benefits of fermented formula with postbiotics and summarizes the current clinical evidence in this field.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 20:57