SOUKOPOVÁ, Jana. Teaching Benefit-Cost Analysis, Tools of the Trade. NISPAcee Journal of Public Administration and Policy : the Network of Institutes and Schools of Public Administration in Central and Eastern Europe. NISPAcee - Network of Institutes and Schools of Public Administration in Central and Eastern Europe, 2019, roč. 12, č. 1, s. 219-222. ISSN 1337-9038. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.2478/nispa-2019-0010.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Teaching Benefit-Cost Analysis, Tools of the Trade
Název česky Výuka analýzy přínosů a nákladů, nástroje obchodu
Autoři SOUKOPOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 2019.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Recenze
Obor 50204 Business and management
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14560/19:00110472
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.2478/nispa-2019-0010
UT WoS 000472041500010
Klíčová slova česky Analýza nákladů a přínosů; výuka; metody
Klíčová slova anglicky Cost Benefit Analysis; teaching; methods
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Pavel Sedláček, učo 23217. Změněno: 11. 5. 2020 23:21.
Anotace
Cost-benefit analysis (also referred to as Benefit-cost analysis, or CBA) is one of the basic techniques for evaluating investment projects. The cost-benefit analysis extends the current financial evaluation of the project to include all socio-economic (social) impacts of the project (externalities). The difference between the financial and socio-economic evaluation of the project can be illustrated on the example of a playground. While spending on the construction and operation of the playground is part of the financial analysis, the socio-economic analysis extends the evaluation results to the benefit of parents with children who will use the playground. All impacts need to be quantified for evaluation purposes.The so-called shadow prices are used for valuation of items for which market prices are not available (eg the mentioned benefit of parents with children). For example, substitution markets, willingness to pay, willingness to receive compensation, etc. can be used to determine shadow prices. The article is a review of a book dedicated to teaching CBA.
Anotace česky
Analýza nákladů a přínosů (též označována jako analýza nákladů a výnosů, případně anglickým termínem cost-benefit analysis, CBA) patří k základním technikám pro hodnocení investičních projektů. Analýza nákladů a přínosů rozšiřuje běžné finanční hodnocení projektu o veškeré socio-ekonomické (společenské) dopady projektu (externality). Rozdíl mezi finančním a socio-ekonomickým hodnocením projektu lze ilustrovat na příkladu dětského hřiště. Zatímco výdaje na výstavbu a provoz dětského hřiště patří do finanční analýzy, socio-ekonomická analýza rozšiřuje výsledky hodnocení i o užitek rodičů s dětmi, kteří budou hřiště využívat. Pro potřeby hodnocení je třeba veškeré dopady kvantifikovat. K ocenění položek, pro které nejsou k dispozici tržní ceny (např. zmíněný užitek rodičů s dětmi), se používají tzv. stínové ceny. Ke stanovení stínových cen lze použít např. náhražkové trhy, techniku ochoty platit, ochotu přijímat kompenzace, apod. Článek je recenzí knihy věnované výuce CBA.
Návaznosti
MUNI/A/1029/2017, interní kód MUNázev: Veřejné služby a metody hodnocení jejich kvality a efektivnosti
Investor: Masarykova univerzita, Veřejné služby a metody hodnocení jejich kvality a efektivnosti, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 3. 7. 2024 07:28