STIBOREK, Marek, Stanislava MELIORISOVÁ, Zdeněk FARKA, Matthias Jürgen MICKERT, Pavel KRÁSENSKÝ, Jiří KROUPA, Antonín HLAVÁČEK, Petr SKLÁDAL, Hans-Heiner GORRIS, Viktor KANICKÝ a Jan PREISLER. Studium transportní účinnosti SALD SP ICP MS nanočástic. In 20. Škola hmotnostní spektrometrie. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Studium transportní účinnosti SALD SP ICP MS nanočástic
Název česky Studium transportní účinnosti SALD SP ICP MS nanočástic
Název anglicky Study of nanoparticles transport efficiency by SALD SP ICP MS
Autoři STIBOREK, Marek (203 Česká republika, domácí), Stanislava MELIORISOVÁ (703 Slovensko, domácí), Zdeněk FARKA (203 Česká republika, domácí), Matthias Jürgen MICKERT (276 Německo), Pavel KRÁSENSKÝ (203 Česká republika, domácí), Jiří KROUPA (203 Česká republika, domácí), Antonín HLAVÁČEK (203 Česká republika, domácí), Petr SKLÁDAL (203 Česká republika, domácí), Hans-Heiner GORRIS (276 Německo), Viktor KANICKÝ (203 Česká republika, domácí) a Jan PREISLER (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 20. Škola hmotnostní spektrometrie, 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/19:00107637
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky SALD ICP MS; upkonvertující mikroskopie; nanočástice; transportní účinnost
Klíčová slova anglicky SALD ICP MS; upconversion microscopy; nanoparticles; transport efficiency
Změnil Změnil: Mgr. Marek Stiborek, Ph.D., učo 408516. Změněno: 16. 9. 2019 23:17.
Anotace
Laserová desorpce za účasti substrátu (SALD) spojená s ICP MS pracující v módu detekce jednotlivých nanočástic (SP) je užitečným pomocníkem pro charakterizaci nanočástic (NP). Tato technika umožňuje rychle a bez jakékoliv úpravy vzorku stanovit nanočástice různého složení do velikosti cca 15 nm. Typická transportní účinnost SALD SP ICP MS nanočástic nanesených na vzorcích se podle našich dosavadních výsledků pohybuje kolem 50 při použití laserů pracujících v oblasti UV záření. Vyšších hodnot lze dosáhnout jen s obtížemi, jelikož při použití UV záření o běžně používané vlnové délce 213 nm může docházet k tepelnému rozkladu nanočástic ještě v ablační komoře a následnému rozmytí v nosném plynu. Naše experimenty spočívaly v použití komerčního ablačního systému pracujícího při vlnové délce 213 nm vybaveného ablační komorou s dobou vymývání 50 ms a v laboratoři sestaveného ablačního systému pracujícího při vlnové délce 2 940 nm s jednoduchým typem ablační komory. Jako testovací vzorky byly použity nanočástice zlata a upkonvertující nanočástice NaYF4 nanesené na plastovém substrátu nebo na rakovinné tkáni. Jako referenční metoda k SALD SP ICP MS byla použita upkonvertující (UC) mikroskopie pracující v módu detekce jednotlivých nanočástic.
Anotace anglicky
Substrate-assisted laser desorption single particle inductively coupled plasma mass spectrometry (SALD SP ICP MS) is an effective analytical technique for nanoparticles characterisation. This technique allows a quick determination of nanoparticles of a different composition up to 15 nm without any sample modification. By our present results, a typical transport efficiency of SALD SP ICP MS nanoparticles deposited on samples is around 50 % for UV lasers. Due to thermal decomposition of nanoparticles in an ablation cell and their subsequent dispersing in a carrying gas is difficult to achieve a higher transport efficiency at using common 213nm UV lasers. In our experiments, we used a commercial 213nm UV laser ablation system with 50ms washout ablation cell and a lab-made 2940 nm laser ablation system with a simple ablation cell. As samples, we used Au nanoparticles and NaYF4 upconversion nanoparticles deposited on a plastic substrate or a cancerous tissue. Single particle upconversion (UC) microscopy was chosen as a reference method for SALD SP ICP MS.
Návaznosti
GA18-16583S, projekt VaVNázev: Zobrazovací hmotnostní spektrometrie jednotlivých nanočástic
Investor: Grantová agentura ČR, Zobrazovací hmotnostní spektrometrie jednotlivých nanočástic
LQ1601, projekt VaVNázev: CEITEC 2020 (Akronym: CEITEC2020)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, CEITEC 2020
MUNI/A/1359/2018, interní kód MUNázev: Vývoj metod a instrumentace pro analýzu biologicky významných látek 2019
Investor: Masarykova univerzita, Vývoj metod a instrumentace pro analýzu biologicky významných látek 2019, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 22:32