WEISSAR, Tomáš. Případ Dominikán Domaslav opět otevřen. Listy filologické. Praha: AV ČR, Filosofický ústav, Kabinet pro klasická studia, 2019, roč. 142, 1-2, s. 7-48. ISSN 0024-4457.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Případ Dominikán Domaslav opět otevřen
Název anglicky The Case of the Dominican Domaslaus Reconsidered
Autoři WEISSAR, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Listy filologické, Praha, AV ČR, Filosofický ústav, Kabinet pro klasická studia, 2019, 0024-4457.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60206 Specific literatures
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/19:00110727
Organizační jednotka Filozofická fakulta
UT WoS 000482699300001
Klíčová slova anglicky Domaslaus; Poetics Analysis; Sequence; Spiritual Lyrics
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Skřivanová, učo 262124. Změněno: 5. 4. 2020 11:44.
Anotace
Příspěvek reviduje teze Antonína Škarky a Hany Vlhové-Wörner týkající se dominikána Domaslava a jeho údajné básnické školy. Předně upozorňuje na dva dosud opomíjené prameny, jež dokazují, že Domaslav skutečně žil již ve 2. polovině 13. století. Následně přináší detailní poetologickou analýzu souboru sekvencí českého původu připsaných Škarkou Domaslavově "škole". Komparací formálních kvalit, způsobu práce básníka s předlohou a využití básnických prostředků a narativních technik dochází autor k závěru, že daný soubor sekvencí je natolik různorodý, že si jej lze stěží představit jako dílo jednoho autora. Kromě sekvence, která obsahuje Domaslavovo jméno v akrostichu, by mu snad (nebo jeho žákovi) bylo možné připsat jen dvě další sekvence. Ostatní pravděpodobně vznikly v okruhu svatovítské katedrály.
Anotace anglicky
The paper revises several theses proposed by Antonín Škarka and Hana Vlhová-Wörner concerning the Dominican Domaslaus and the alleged group of poets around him. First, it draws attention to two hitherto neglected sources demonstrating that Domaslaus lived in the second half of the thirteenth century. Second, it provides a detailed poetological analysis of the corpus of nine sequences of Bohemian origin that have been ascribed to the "Domaslaus circle" by Škarka. Comparing the formal quality, the way the author works with his model poem, the quantity of particular figures or tropes and the narrative technique, the paper shows that the sequences are too heterogeneous to be the work of a single poet. Apart from the piece with his name in acrostic, only two more sequences can be ascribed to Domaslaus himself or to a disciple of his. The other sequences probably originated in the canonry of St. Vitus.
Návaznosti
MUNI/A/1269/2018, interní kód MUNázev: Výzkum starověkých jazyků mediteránního prostoru, jejich písemnictví a příslušných kultur, včetně jejich recepce – 2019 (Akronym: Staré jazyky a kultury)
Investor: Masarykova univerzita, Výzkum starověkých jazyků mediteránního prostoru, jejich písemnictví a příslušných kultur, včetně jejich recepce – 2019, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 29. 5. 2024 23:03